Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, prisustvovala je danas obilježavanju 28. godišnjice od oslobađanja objekta Vijenac, sa kojeg je tokom obrambeno – oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Lukavca, Banovića i Zavidovića.

 

Kako je danas rečeno, vojna operacija oslobađanja Vijenca odvijala se u dvije faze. Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine.

„Slika koju danas imamo priliku vidjeti ovdje je zaista impozantna i ona pokazuje koliko Gradu i građanima Lukavca znači ovaj današnji dan. Dan kada je oslobođena kota Vijenac i kada je, na određeni način, određen ishod kasnijih pozitivnih dešavanja i aktivnosti koje je realizirala Armija Republike Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga je važno da prisustvujemo ovakvim događajima i da se sjećamo hrabrih sinova Bosne i Hercegovine i tadašnjih brigada koje su učestvovale u oslobađanju ove kote. U smislu kulture sjećanja bitno je da novim generacijama prenesemo iskustva svega onoga što se dešavalo na ovaj današnji datum”, kazao je tokom današnjeg obilježavanja premijer Halilagić.

Polaganju cvijeća, uz premijera Halilagića, danas su prisustvovali i ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, ministar privrede Edin Duraković i savjetnik premijera TK Hasan Fehratović, a cvijeće je, osim na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima Armije RBIH u Lukavcu, položeno i na spomen obilježju u MZ Poljice, te na spomen obilježju „7 Zlatnih ljiljana” u MZ Gornje Jaruške.

Komentari