Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti na spomen obilježijima šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Lukavcu, Poljicu, Gornjim Jaruškama i Turiji u zaseoku Karići danas je obilježena je 26. godišnjica od oslobađanja kote Vijenac, jedne od najvažnijih strateških kota u proteklom odbrambeno–oslobodilačkom ratu.

 

11. maj Dan oslobađanja Vijenca i MZ Gornje Jaruške jedan je od najznačajnijih datuma novije historije  Općine Lukavac kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan prije dvadeset i šest godina palo je jedno od najjačih uporišta agresorske vojske Vijenac, čime je Armija republike Bosne i Hercegovine izvojevala jednu od najznačajnijih pobjeda u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Vojnom terminologijom “rečeno Osvajanjem  Kote 619” promjenjen je karakter rata iz odbrambenog u oslobodilački,  a obilježavanje  26. godišnjice ove velike bitke počelo je intoniranjem himne i polaganjem cvijeća delegacije Općine Lukavac i boračkih udruženja na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu, a nastavljeno je polaganjem cvijeća i na Spomen obilježju u Poljicu, Spomen obilježje „7 Zlatnih ljiljana“ u Jaruškama Gornjim, Spomen obilježje poginulim oslobodiocima 212. brigade ispred područne škole u Jaruškama te ispred rekonostruisanog Spomen obilježja u MZ Turija u zaseoku Karići.

Ove godine zbog pandemije korona virusa izostao je prigodni kulturno zabavni program kao i masovnije okupljanje i druženja boraca.

Komentari