Svečanom akademijom u JU Centar za kulturu Lukavac obilježena je 25. godišnjica formiranja 117/223. brdske brigade.

Akademija je okupila veliki broj gostiju iz javnog, politčkog i vjerskog života, boračkih udruženja i drugih organizacija, a početak akademije obilježio je prigodan referat kojeg je pročitao Ismer Arapčić, ratni komadant 117/223 brdske brigade.

-117/223. je brigada kojoj sam ja bio komadant, a to je brigada koja tokom četiri godine ratovanja nije izgubila nijedan rov. Obišli smo sva ratišta, a mnogo boraca je bilo van naše zone odgovornosti, a u našoj zoni odgovornosti uradili smo ono što je naš osnovni zadatak, a to je oslobođenje općine Lukavac. 18. septembra, kada slavimo i Dan Općine, oslobođeni su posljedni kvadrati općine Lukavac, kazao je Ismet Arapčić i dodao je potrebno istaći da brigada nema nijednu prijavu za ratni zločin.

-Rat je jako složena operacija i najsloženija što može biti, ali ja se ponosim na svoje stariješine i na svoje borce, jer mi još uvijek nemamo nijednu prijavu za ratni zločin. U ratu je normalno uništavanje žive sile i ne može se drugačije, zato smo izgubili 341 borca. Ali sa ponosom, kažem lukavački borci gdje god da su otišli, osvjetali su obraz, kazao je Ismet Arapčić, ratni komadant.

Prisutnim gostima obratio se i načelnik općine Lukavac, Edin Delić koji je obilježavanje 25. godišnjice formiranja 117/223. brdske brigade smatra velikim značajem za općinu Lukavac.

– Treba kazati da se radi o brigadi koja je imala jedan uspješan ratni put, i da je to brigada koja je uspjela sačuvati, oslobodit teritorij, osloboditi neke vrijednosti života na ovim prostorima. To je brigada koja uspjela sačuvati i osloboditi naš obraz u toku rata i mislim da Lukavčani imati itekako razloga biti ponosni i ovo je veoma značajan dan za našu općinu. 25 godina je prošla od rata, kamo sreće da nemamo ovakva sjećanja, kamo sreće da se to nije desilo, ali tim prije ovo je poruka da se moramo svako malo vratiti na događaje u prošlosti iz kojih možemo izvući pouku, koja će nas voditi da u budućnosti nemamo ratne sukobe, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac, dodajući da je vrijeme da se zapitamo koliko smo uradili za borce.

-Ovo je prilika da se zapitamo jesmo li mi svoj dio posla uradili kako treba. Vidimo da u današnje vrijeme, govorimo o milijardama koje su u godinama iza nas otišle u pomoć borcima, a istovremeno imamo šatorska boračka naselja oko federalne vlade , te je očigledno da tu nešto nije u redu, te je vrijeme da promislimo šta to možemo popraviti u narednom periodu, kazao je Edin Delić.

Svečana akademija protekla je u kulturno-zabavnom programu za koju su se pobrinuli članovi KUD Puračić, VA Doboščanke, Orkestar OŠ Lukavac Grad i škola plesa Čarolija Lukavac, čiji nastup je praćen gromoglasnim aplauzom.

U subotu, na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu, položeno je cvijeće i odata počast poginulim braniteljima u periodu ’92-’95. Delegacije boraca, zakonodavne i izvršne vlasti, položile su cvijeće i odale počast poginulim braniteljima općine Lukavac, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ‘92-‘95. Prisutnima se obratio komnadant Ismet Arapčić, koji je kazao kako je za njega najvažniji trenutak u obilježavanjima značajnih datuma, odavanje počasti onima koji su dali svoje živote za našu domovinu.

-Oni nas, vide i čuju i ja im se u vaše i svoje ime zahvaljujem. Da nije bilo njihovih žrtava, bez obzira koliki smo heroji bili, ne bi bilo ove Bosne i Hercegovine. Nije teško biti dobar komandant, ako iza sebe imaš borce, narod. Mi smo uapjeli zbog toga što smo vodili poštenu borbu. Borbu za goli život i njegovu odbranu, kasnije teritorije i na kraju ono što je bio osnovni zadatak da oslobodimo općinu Lukavac. Naši borci su bili profesionalni i disciplinovani. Sa ovog mjesta još jednom upućujem iskrene čestitke prvo građanima općine Lukavac, mojim saborcima, a još jednom zahvaljujem svima koji su dali svoje živote, kazao je Ismet Arapčić.

 

Komentari