U okviru obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH,  u Lukavcu je održana centralna manifestacija i druženje boraca sa područja Tuzlanskog kantona i šire.

Tim povodom kantonalne i općinske delegacije sa predstavnicima boračkih organizacija i udruženja, odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježjima u Lukavcu i Poljicu.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Fahrudin Skopljak,ovom prilikom borcima je zaželio dobrodošlicu i uputio poruku da ostanu dostojanstveni kakvi su bili i u ratu.

-Obzirom da se radi se o najznačajnijem datumu naše novije historije, formiranje Armije RBiH bio je preduslov za sve pobjede koje su ostvarene u odbrambeno – oslobodilačkom ratu. Osnovno je da smo mi i svi borci koji su učestvovali u odbrani ove države, svjesni da je borba za BiH nastavljena i danas, samo drugim sredstvima. Za svaki ovaj dan nam dođu neke ružne poruke od ljudi koji ne vole ovu državu. Evo, svjedoci smo da je prije dva dana otkriven spomenik ruskim dobrovoljcima. Mi moramo znati da nemamo rezervne domovine, da moramo biti mudri i dostojanstveni onako kao što smo to bili i u ratu, kazao je ministar Skopljak.

Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK, koje je Ministarstvo posebnom Odlukom ovlastilo za nosioca operativnih aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma, kazao je kako je ovo druženje ujedno i prilika da se nekadašnji borci ponovo sretnu.

-Smatram da će ovo druženje ponovo zbližiti borce i da će se prisjetiti jedne teške i duge borbe koja je trajala četiri godine. Mi na ovaj način pokušavamo oteti od zaborava ono što možemo, a posebno nas raduje činjenica da su sa nama i učenici Osnovne škole “Poljice” koji su imali priliku čuti poruke komadanata i boraca kako bi mlađi naraštaji znali šta se desilo. Važno je reći da je kroz redove Armije RBiH prošlo je oko 120.000 boraca, kroz 38 brigada od čega deset slavnih, sedam viteških i sedam oslobodilačkih. Za ovu borbu kroz redove Drugog Korpusa Armije RBiH svoje živote je dalo oko 11.000 pripadnika, te imamo 7.000 ratnih vojnih invalida i 452 dobitnika najvećeg ratnog priznanja, kao i tri narodna heroja, kazao je Hodžić.

U svečanom postrojavanju učestvovale su jedinice svih općinskih organizacija koje su članice Saveza demobilisanih boraca, njih 17 sa područja Tuzlanskog kantona i četiri iz Podrinja, a pridružili su im se i članovi HVO-a koji su bili u sklopu Drugog Korpusa Armije RBiH.

Inače, nizom humanitarnih, kulturnih i sportskih aktivnosti u TK obilježen je ovaj značajni jubilej. Druženje boraca u Planinarskom domu „Svatovac“ proteklo je u ugodnoj amosferi, uz pjesmu i sportska takmičenja, dok će Svečana akademija biti upriličena u subotu u Bosnaskom kulturnom centru u Tuzli.

Komentari