U okviru obilježavanja 22. godišnice oslobađanja kote Trepale i Skresci, danas je na lokalitetu “Kamen”, u Mjesnoj zajednici Devetak, upriličeno zajedničko druženje boraca 212./222. Bosanske oslobodilačke brigade kao i 117. Brdske brigade.

Abid Mahmutović, predsjednik vijeća MZ Devatak
Abid Mahmutović, predsjednik vijeća MZ Devatak

-Ovo je već druga godina kako organizujemo druženje i nadam se da će to preći u tradiciju sa još bogatijim sadržajem. Namjera nam je da ovo vrijeme provedemo u druženju i iskoristimo priliku da evociramo uspomene, porazgovaramo jedni s drugima. Ove godine smo neke programske sadržaje pomjerili zbog mjeseca Ramazana dok smo neke obavili i ranije, 28. maja kada je i godišnjica, kazao je Abid Mahmutović, predsjednik vijeća MZ Devatak.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i općinski načelnik, Edin Delić, pozdravljajući napore organizatora da na dostojanstven i prigodan način organizuju jedno ovakvo druženje.

Edin Delić, načelnik Općine Lukavac
Edin Delić, načelnik Općine Lukavac

-Bila je ovo ljudska i civilizacijska borba, a kada je u pitanju kota Trepale i Skresci, moram naglasiti da su to najvažnije bitke koje su vođene na ovom prostoru. Ja ovom prilikom čestitam borcima, komadantima i komandirima koji su vodili ove operacije, a radi se o brilijantno izvedenim operacijama, taktički odrađenim. Ovdje se imamo itekako čega sjećati. Svim borcima želim da ih zdravlje posluži još dugo godina i da se na ovakav način nastave okupljati, poručio je načelnik Delić.

Nakon zvaničnog dijela i uvodnih obraćanja uslijedio je i historijski čas, obilazak lokacija, te prigodan kulturno-zabavni pogram kojeg su izveli članovi KUD “Devetak”. Bila je ovo svakako i prilika za oko 100 bivših boraca iz Lukavca i Gračanice da se ponovo sretnu i okupe na jednom mjestu.

-Puno je vremena prošlo. Borci su iz komandnog kadra danas prepričavali svoje doživljaje i viđenje kako je to bilo na svim pravcima. Ukrako, akcija je brilijantno pripremljena, a izviđačko-obavještajni dio je odrađen perfektno. Sve je bilo sinhronizovano, kazao je Nurdin Alić, učesnik u oslobađanju kote Trepale i Skresci.

Za Edina Fejzića iz Gračanice, ponovni susret sa saborcima bilo je jedno lijepo iskustvo uprkos činjenici što neki od njih nisu bili u prilici da dođu.

-Ja sam bio jedan od najmlađih učesnika ovdje. Ovaj osjećaj danas je neopisiv. Jedino žalim to što sa nama nisu bile neke moje kolege iz Gračanice. Jedni su u Sarajevu, drugi rade…Svima saljem pozdrave sa kote Skresci, a svojim saborcima koji se trenutno nalaze u Sarajevu želim sve najbolje i da istraju u svojoj borbi, poručio je Fejzić.

Druženje je nastavljeno u dobroj atmosferi i uz pjesmu, a za sve učesnike obezbjeđen je zajednički ručak, odnosno, vojnički grah.

Komentari