Danas se navršava 19 godina od prerane smrti talentovanog odbojkaša i juniorskog reprezantivca Bosne i Hercegovine Elmira Ele Salihovića. U znak sjećanja i odavanja poštovanja Elmiru, kao i svake godine igrači, trener, članovi uprave i prijatelji OK 7 Lukavac, zajedno sa članovima njegove porodice, po povratku sa prevenstvene utakmice koja se igrala u Odžaku obišli su Elmirov mezar i položili cvijeće.

Elmir Salihović – Elo rođen je 18. marta 1979. godine u Tuzli. Živio je u Lukavcu, gdje je završio osnovnu školu i upisao Gimnaziju. Sportsku karijeru započinje 1993. godine u Odbojkaškom klubu “Lukavac-Plin”. Prvi zvanični nastup imao je na kadetskom prvenstvu Tuzlansko-podrinjskog kantona u februaru 1995. godine.

Svojim odnosom prema igri i svojim znanjem izborio je mjesto u prvoj ekipi. Sa reprezentacijom Tuzlansko-podrinjskog kantona u decembru 1995. godine učestvuje na turniru u Sarajevu. Na kadetskom prvenstvu BiH, održanom u Zenici u maju 1996. godine, proglašen je za najboljeg igrača.

Na juniorskom prvenstvu države u Kaknju prati ga povreda. Poslije oporavka i niza dobrih igara, slijedi poziv za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa kadetskom reprezentacijom BiH odlazi u Grčku, gdje u periodu od 3. do 10. januara 1997. godine učestvuje u kvalifikacijama za kadetsko prvenstvo Evrope. Na juniorskom prvenstvu države, održanom u Lukavcu u maju 1997. godine biva proglašen najboljim igračem prvenstva. Sa ekipom OK “Lukavac-Plin” u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu u Zavidovićima uspjeva izboriti plasman. Zbog dobrih igara u prvoj ligi slijedi poziv za juniorsku reprezentaciju BiH, gdje je određen za kapitena.

Nažalost, iznenadna smrt, 9. aprila 1998. godine, otrgla ga je iz naše sredine i spriječila da na sportskom polju iskaže svoj neizmjerni talenat. U znak sjećanja na Elmira Salihovića – Elu u Lukavcu se svake godine u mjesecu septembru održava memorijalni turnir, a nakon njegove smrti, iz poštovanja prema saigraču klub mijenja ime u “OK 7 Lukavac”.

Inače, OK 7 Lukavac danas je u okviru 20. kola Superlige FBiH pobijedio u Odžaku rezultatom 3-1 čime je zadržao lidersku poziciju, a u narednom kolu dočekuju OK Mladost Žepče.

 

Komentari