U nedjelju 2. septembra 2018. godine na platou Planinarskog društva “Svatovac 47” Poljice, obilježena je 15-ta godišnjica postojanja i rada Karate kluba “Sensei” Turija.

Prelijepi amibijent, kao i vrijeme omogućili su članovima kluba, te prijateljima i gostima kluba da provedu jedan lijep dan u zajedničkom druženju u čast obilježavanja ove godišnjice

Karate klub „Sensei“, od samog osnivanja klub se bazirao na učlanjenje što većeg broja članova, posebno mlađeg uzrasta, a u cilju uvođenja omladine u sport, upoznavanjem sa tradicijom, kulturom i samim vještinama karate sporta.

Klub trenutno radi sa šest sekcija Turija, Dobošnica, Gnojnica, Poljice, Prokosovići i Lukavac. Na ovaj način klub želi omogućiti bavljenje ovim sportom djeci sa čitavog područja opštine Lukavac i trenutno broji oko 80 članova svih uzrasnih kategorija i oba spola.

U svom dosadašnjem radu, takmičari  ovog kluba osvajali su mnogobrojne medalje na domaćim i inostranim takmičenjima. U periodu 2003-2018.god. članovi KK „Sensei“ osvojili su 5064 medalja i to 1741 zlatnih, 1461 srebrenih i 1862 bronzanih medalja.

Na Državnim i Federalnim prvenstvima i KUP-ovima BiH osvojeno je 513 medalja od čega 177 zlatne , 139 srebrenih i 197 bronzanih medalja. Nastupajući kao reprezentativci BiH, na svjetskim i evropskim i balkanskim prvenstvima takmičari kluba osvojili su 44 medalje, 8 zlatnih, 23 srebrenih i 13 bronzanih medalja.Zbog ostvarenih rezultata, takmičari KK Sensei Turija se redovno nalaze među izabranim najuspješnijim sportistima opštine Lukavac.

U dosadašanjem periodu klub je odškolovao 11 sudija , 13 trenera i 37 majstora karate sporta

U prvoj polusezoniove godine, klub je nastavio nizati uspjehe kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Klub je nastupio na 13 turnira širom BiH i Srbiji, u Tuzli (Valentinovo i TK-a Open), Zvorniku, Srebreniku, Živinicama (2x) , Klokotnici, Srebrenici, Usori, Bajnoj Bašti (SRB), Gračanici, Novom Travniku i Bijeljini, gdje su takkmičari KK Sensei osvojili 132 medalje, 45 zlatnih 17srebrenih i 72 bronzane.

Prvaci Federacije za 2018.godinu postali su Amar Hodžić i Medina Baraković, dok je treće mjesto zauzela Merima Mehmedović. Isti takmičari su osvojili medalje I na državnom prvenstvu u Jajcu. Amar je postao prvak BiH, Merima vice prvak, dok je Medina osvojila 3.mjesto.

Potvrdu uspješnog rada i postignutih rezultata u prvoj polusezoni dao je Amar Hodžić  koji je kao član Reprezentacije BiH , 28.04.2018.godine u Begradu, nastupio na 23.Balkanskom prvenstvu za djecu osvojio 2 mjesto u borbama, 12.god. do 52kg. Zapažen nastup na istom takmičenju ostvarila je i Medina zauzevši 7.mjesto.

Klub nastavlja sa drugom polusezonom, gdje nas već 16-og septembra očekuje.

KARATE KUP LUKAVAC

tradicionalni karate turnir na kojem se okuplja u prosjeku oko 500 učesnika iz Federacije BiH, sa gostima iz RS-a, a nerijetko i iz inozemstva.

Na ovom takmičenju nastupaju svi uzrasti i oba spola, u takmičarskim kategorijama kate i borbe pojedinačno a i isto tako kate i borbe ekipno.

Najmlađi učesnici su nama najdraži gosti te na ovom takmičenju svi osvajaju medalje i diplome.

Karate Kup Lukavac je najposjećenije takmičenje na području opštine Lukavac, kroz koji je prodefilovalo preko 7.000 takmičara u proteklih 17 turnira te se i  ove godine očekuje impozantan broj gostiju i takmičara. Na kraju godišnjice, dodijeljena su priznanja i zahvačlnice najuspješnijim takmičarima, rprijateljima i sponzorima kluba.

Za ostvarene takmičarske rezultate u periodu 2017-2018, priznanja su dobili Medina Baraković, Amara Hodžić, Nejra Softić, Amina Huskić, Merima Mehmedović, Amila Kovačević i Dženana Šiljegović. Priznanja su također dobili Lejla Softić. Alma Frkić i Dženana Šiljegović kao najuspješniji takmičari kluba u prethodnih 15 godna.

Klub se zahvalio, i uručio zahvalnice, prijateljima i sponzorima kluba, Općini Lukavac, sportskom savezu općine Lukavac, Kantonalnom i Federalnom ministarstvu za sport, pojedincima i firmama koje su pomagali rad kluba.

 

Komentari