Jučer je u Lukavcu u organizaciji Vijeća MZ Lukavac Grad, Udruženja antifaštista i boraca NOR-a i Udruženja Josip Broz Tito polaganjem cvijeća  obilježen Dan prvog oslobođenja Lukavca.

“Danas je 30. septembar, Dan prvog oslobođenja Lukavca 1943. godine, a drugo oslobođenje Lukavca bilo 13. septembra 1944. godine. Općina Lukavac obilježavala je ovaj datum kao Dan općine, ali danas općina ima drugi datum, a Vijeće MZ Lukavac Grad donijelo je odluku da 30. septembar obilježava kao Dan MZ Lukavac Grad”, rekao je Adem Mahovkić – predsjednik MZ Lukavac Grad.

Cvijeće je položeno na Spomen kosturnici, Centralnom spomen obilježju i bistama narodnih heroja kod Doma kulture nakon čega je uslijedila Svečana sjednica u prostorijama Doma kulture Lukavac prilikom čega su uručene zahvalnice i mala zakuska za prisutne.

Moram vam reći kada je u pitanju zakuska da i nisam neka pristalica jer je to novac poreskih obveznika, ali i ja sam isto tako poreski obveznik i sasvim uredno izvršavam sve svoje obaveze, pa mi je to neka utjeha” – rekao je Dragan Nikolić, predsjednik UABNOR-a.

Nikolić je dodao da ovaj datum ima veliki značaj za njega lično i da se sjeća svojih mlađih dana kada su ljudi radili, imali uplaćeno penziono i zdravstveno, a danas su došla neka druga vremena.

Komentari