U srijedu, 06.juna obilježen je  Dan Mjesne zajednice Turija, veoma značajan datum kako za MZ Turija tako i za općinu Lukavac.

Ovom prilikom, predstavnici boračkih udruženja, Općine Lukavac, Vijeća Mjesne zajednice Turija i Inicijativne grupe Aktivno starenje Turija položili su cvijeće na Spomen obilježje i odali počast poginulim borcima Armije RBiH sa područja Mjesne zajednice Turija, te je održan prigodan kulturno-zabavni program u kojem su učešće uzeli učenici Osnovne škole Turija.

Između ostalih, prisutnima se obratio komandant 3. bataljona gospodin Nedžad Burgić: „Bili smo nenaoružani protiv četvrte sile u Evropi, ali bez obzira na to mi smo imali junačko srce i nismo se dali. Pokušavali su na razne načine da nas pomjere odavde iz Turije, prepustili smo svjesno jedan dio jer ga nismo mogli odbraniti, ali simbol odbrane Turije bio je Jabučić. Prepušteni dio teritorije jedno vrijeme je bio međuprostor između nas i našeg neprijatelja. Trpili smo svakodnevna dejstva artiljerije i protivoklopnih sredstava, tenkova, helikoptera, vođenih raketa, raznoraznih ubojnih sredstava koja su bila namijenjena za uništavanje žive sile. Sve smo to izdržali.”

Tokom dana održana je i memorijalna utakmica posvećena poginulom Akifu Tokiću, dugogodišnjem kapitenu Fudbalskog kluba „Napredak“ Turija. Dan ranije organizovan je i obilazak porodica šehida i poginulih boraca u Turiji.

Lukavac.ba

Komentari