Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici i Centralnom spomen obilježju u Lukavcu započeto je obilježavanje 25. novembra Dana državnosti BiH u Lukavcu, nakon čega su se brojne zvanice, delegacije i gosti iz javnog života preselili u Veliku salu Doma kulture u Lukavcu gdje je održana Svečana akademija.

Tokom svečanosti najprije se obratio novoizabrani predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac Mehmed Suljić koji je prisutnim čestitao praznik.

Najvažniji datum u historiji BiH čestitao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić koji je rekao:

“Posebnu zahvlanost dugujemo svima onima koji su u proteklom vrememu za našu državu i njene vrijednosti položili svoje živote, koji su se borili i žrtvovali za sve ovo što danas imamo, a to je  samostalna, slobodna i demokratska Bosna i Hercegovina. Ovdje smo da bi se podsjetili jednog od najvažnijih datuma u burnoj historiji BiH i datuma 25. novembra 1943. kada je označena prekretnica u historiji naše države i kada su uspostavljeni temelji na kojima počiva i današnja naša domovina.”

Nakon svečane sjednice  upriličen je bogat i prigodan kulturno-zabavni program uz učešće učenika JU OŠ Lukavac Grad koji su izveli himnu svoje škole, zatim učenika Srednje mješovite škole Lukavac (recital),  VA „Dobošćanke“, GKUD Lukavac i KUD „Rudar“ koji su prikazali svoje folklorne koreografije.

« of 2 »

Komentari