Dana 11. maja 2021. godine obilježava se 27. godišnjica pobjede na Vijencu.

 

Oslobođenje Vijenca naziv je za vojnu operaciju Armije RBiH izvršenu 11. maja 1994. godine prilikom koje je oslobođeno uzvišenje Vijenac i nekoliko okolnih sela i zaseoka. Bila je to jedna od najznačajnijih pobjeda jedinica Drugog korpusa koja je najavila prelazak u oslobodilačku fazu rata.

11. maj je prilika da se sjetimo, odamo počast i iskažemo zahvalnost borcima koji su odbranili općinu Lukavac i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i koji su u najtežim trenucima iskazali hrabrost, snagu, jedinstvo, kao i ljudsku i moralnu veličinu časno odbranivši jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu, ali je naša stalna obaveza da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici Armije RBiH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju imamo danas.

Povodom 11. maja u organizaciji Udruženja Veterani rata 212/222 bit će upriličen defile, intoniranje državne himne i odavanje počasti poginulim borcima Armije R BiH i polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje, polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim borcima u MZ Poljice, polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomeniku „7 ZLATNIH LJILJANA“ u MZ Jaruške, te centralna manifestacija i zajedničko druženje u Gornjim Jaruškama.

Komentari