Osnovna škola „Gnojnica“ i ove godine bila je domaćin općinskog takmičenja iz predmeta Civitas.

Učešće na takmičenju uzele su ekipe šest osnovnih škola sa područja naše općine sa po sedam učenika koji su predstavili svoje radove.

Prema riječima direktora škole, Edina Halilovića, učenici su danas pokazali zavidno znanje iz ove predmetne oblasti.

-Učenici su danas izlagali probleme koje su pripremali zajedno sa svojim nastavnicima a koji tište ne samo veći broj učenika nego i građane naše općine. Pored toga što iznose probleme, oni iznose i mjere javne politike, odnosno, šta to čini politika da te probleme minimizira. Naravno, iznose i svoj plan rješavanja tih problema, a slušajući te njihove planove slobodno mogu reći da političari i vlast mogu dosta toga naučiti od djece. Svoje zavidno znanje učenici su stekli obilazeći razne institucije i prikupljajući informacije kako bi došli do određenih rješenja, kazao je direktor Halilović.

Nakon prezentacije tema i pregleda panoa od strane stručne komisije, proglašeni su i pobjednici današnjeg takmičenja.

Prvo mjesto osvojila je ekipa O.Š. „Lukavac Mjesto“ sa temom „Preteške đačke torbe“ a koja će učestvovati i na kantonalnom takmičenju iz Civitas-a.

Drugo mjesto sa istim brojem bodova dijele O.Š. „Puračić“ sa temom „Problemi djece sa posebnim potrebama“ i O.Š. „Poljice“ Jedem zdravo, rastem pravo“.

Treće mjesto podijelile su: O.Š. „Prokosovići“ (Problemi sa psima lutalicama) ,O.Š. „Gnojnica“ (Problem prekomjernog korištenja interneta) i O.Š. „Lukavac Grad“ (Voda nije za piće u vodovodu Lukavac).

Komentari