Foto: Dinela Imamović

U organizaciji HKD “Napredak” Lukavac u Domu mladih župne crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu upriličena je izložba “Novi život starog hrasta”, autora Ive Jelušića.

 

Radi se o izložbi replika posuda kostolačke kulture (eneolit/bakarno doba prahistorije) koja se datira u kraj 4 i početak 3. st. p.n.e., a čiji je najpoznatiji lokalitet Pivnica kod Odžaka.

Od fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka (abonos) koji je starosti kao i ova kultura autor je izradio replike posuda, pri tome poštujući skice istih dobijene iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film, a u ime domaćina sve je pozdravio vlč. Miodrag Brkan, nakon kojeg se obratio dr. sc. Semir Hadžimusić, predsjednik Komisije za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa grada Lukavac, koji je govorio o kostolačkoj kulturi, ali i o poveznici kulturne i prirodne baštine koja je oživljena ovom izložbom.

Potom je o izložbi, načinu izrade posuda govorio autor Ivo Jelušić, koji je ovim projektom na jedinstven način predstavio najstariju prošlost svog zavičaja i baštinu Bosne i Hercegovine.

Na kraju je inspirativan govor održao dr.sc. Edin Delić, gradonačelnik, koji je ujedno izložbu proglasio otvorenom.

Događaj je u ime HKD Napredak moderirala Aneta Jokić Vidović.

Izložbu će narednih dana moći pogledati zainteresovani učenici uz stručno vođenje magistrantice arheologije Majde Šutić.

Komentari