U četvrtak, 7. juna 2018. godine održana je Osnivačka skupština JP Rad Lukavac u čijem radu su učestvovali opunomoćenici koji su ovlašteni od strane općinskog načelnika Edina Delića, a na kojoj je između ostalog, usvojen novi Statut kao i prijedlog članova v.d Nadzornog odbora ovog preduzeća.

-JKP Rad Lukavac godinama nije registrovanao u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima što se pravdalo različitim izgovorima, što subjektivnim, što objektivnim, a ja sam od početka svog mandata vršio pritisak da se izvrši preregistracija i da se ustroji ovo preduzeće u skladu sa propisima. Ovi pritisci počeli su djelovati, krenuli smo sa tim procesom, a u toku tog procesa, Općinsko vijeće Lukavac, pokušalo je svojim poznatim manirima da praktično mene kao načelnika eliminira iz kompletnog procesa s time da je  komunalno preduzeće korišteno kao baza moći Stranke demokratske akcije i to na način koji se direktno protivi interesima građana općine, izjavio je  Edin Delić za Lukavacki.ba te dodao je lukavačko komunalno preduzeće nije obavljalo svoje obaveze prilikom čega su mnogi pretrpjeli veliku štetu.

-Komunalno preduzeće nije obavljalo svoje obaveze u skladu sa zakonom, nije izvršavalo svoje obaveze prema dobavljačima, ne plaća se voda, ne plaća se grijanje, a uz to prikuplja se novac od građana, troše tranše od općine, troši se novac od pitke vode sa izvora Toplice dok servis građana postaje sve gori i gori. Zbog toga i stanja odnosa koji su jako negativno utjecali na mogućnosti ovog preduzeća, ja sam našao zakonsku mogućnost da izvršim usklađivanje akata tako da sam imenovao povjereništvo koje je u skladu sa zakonom donijelo potpuno novi Statut i imenovalo privremeni Nadzorni odbor. Privremeni Nadzorni odbor, u narednim danima će poduzeti dalje korake i preuzeti upravljanje ovim preduzećem te očekujem da sadašnji direktor, završi svoj mandat, ja mislim do 17. ovog mjeseca, nakon čega će biti imenovan v.d direktor  i raspisan konkurs za imenovanje novog direktora, izjavio je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac za Lukavacki.ba.

Inače, odlukom Općinskog suda Lukavac, Agencija za privatizaciju, poništila je Rješenje o privatizaciji JKP Rad Lukavac iz 1998. godine kada je dio kapitala privatizovan, a 2017. godine rješenje je postalo pravosnažno, na osnovu čega se moralo izvršiti usklađivanje registracije JKP Rad Lukavac. Dakle, prema odluci o usklađivanju registracije, održana je Osnivačka skupština na kojoj je usvojen novi Statut JKP Rad Lukavac te imenovani upravni organi, a u ovom slučaju Nadzorni odbor kojeg čine  Sead Suljić, Elvis Garagić i Nurdin Ribić.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo JP Rad Lukavac, a iz odjela za Odnose s javnošću nismo dobili zvaničnu potvrdu, a time ni komentar o održavanju osnivačke Skupštine i usvojenim odlukama.

-Dokumenta su završena, moguće je da putuju od opštine do komunalnog dok mi razgovaramo, pa je možda to razlog negiranja njihove službe za informisanje, ali ovo je mali grad u njemu se sve zna. Ja znam da su oni to dobili prije nego su udareni pečati i nego je protokolisano, ali nije za očekivati njihovu reakciju dok ne snime stanje i dok se ne dogovore kako djelovati dalje. U ponedjeljak je zakazana sjednica Općinskog vijeća te očekujem da će ova tema biti aktuelizirana, ali nema tu nikakve mogućnosti da se stvari promijene. Rješenje je donešeno, Statut je stupio na snagu i zakonski nema nikakvog uporišta da se to relativizira. Moguće je da će doći do političkih tenzija na vijeću, ali mi smo na to navikli. Ja očekujem da će na vijeću doći do promjene stava jer vijećnici koji nastave braniti interes direktora koji je komunalno preduzeće odveo u propast, koji je doveo do toga da je to najgore preduzeće na kantonu, da negativno posluje godinama, da gomila dugove, samo GIKIL-u za vodosnabdijevanje duguje oko dva miliona KM i to je nešto što je nedopustivo. Mi ne možemo dopustiti takav odnos prema javnom servisu i to SDA mora shvatiti. Kada budu imali sposobne kadrove koji će uspješno voditi preduzeće, imaće i moju podršku, a dok to rade na način kako su to radili u proteklim godina, nema govora, rekao je Delić za Lukavacki.ba i dodao da očekuje pozitivne promjene u narednom periodu.

Ja očekujem otpor, negiranje i moguće je da ćemo morati uz intervenciju organa reda ulaziti u prostorije komunalnog preduzeća, ali mi smo i na to spremni. Želim uvjeriti građane naše općine da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da nema nikakvog propusta niti mogućnosti da se ove odluke ospore tako da će komunulano preduzeće dobiti novu upravu po zakonu koja će raditi po zakonu. Vjerujem da će nova uprava u narednom periodu, započet rješavanje nagomilanih problema, kao što su ogromni gubici vode, rješavanje problema pitke vode, problem odvoza i odlaganja smeća i te da će građani naše općine dobiti komunalno preduzeće kakvo zaslužuju, rekao je Edin Delić.

 

 

 

 

Komentari