NK Svatovac Poljice - Foto: Arnes Žabić
NK Svatovac Poljice - Foto: Arnes Žabić

NK Svatovac Poljice oglasio se saopštenjem za javnost nakon što je za predstojeću utakmicu u Prokosovićima između NK“Prokosovići“ i NK“Svatovac Poljice  za glavnog sudiju delegiran Mirnes Mujanović iako je ranije najavljeno da će “komšijski derbi” pripasti sudiji sa više liste. Saopštenje prenosimo u nastavku bez intervencije.

“Delegiranje Mirnesa Mujanovića  za glavnog sudiju „Komšijskog derbija“ u kojem se u nedjelju 09.04.2017 sa početkom u 16 sati u Prokosvićima sastaju NK“Prokosovići“ i NK“Svatovac Poljice  , Nakon što je prvobitno bilo najavljeno da će taj meč suditi sudci sa više liste sa boljim i snažnijim pedigreom kako bi to i spadalo za ovakav derbi , u NK Svatovac  izazvalo je očekivano burne reakcije.

UO NK Svatovac u četvrtak  je osudio odluku, porukom da sudija “ne može da se uči na derbiju”.

Zbog čega „viša lista“ne sudi ovu utakmicu? Šta se krije iza toga? Legitimno i logično pitanje na koje tražimo odgovor.

Riječ je o očigledno naslijeđenoj aroganciji iz vremena kada je  Komesar za sudije II NLFBIH „Sjever“  i naši rivali radili šta su htjeli i kako su htjeli. Praksa sprovođena sistemskog rušenja NK Svatovac Poljice prijeti da i sada uzme maha imajući u vidu ovakav odnos Komesara spram utakmice.

Slučajno ili ne na utakmicu je delegiran gosp. Mujanović koji je u nekoliko navrata ciljano rušio NK“Svatovac“ a nakon svoje epizode u Živinicama Slaven –Svatovac isti je bio kažnjen 6 kola ne delegiranja zbog vidnih propusta na utakmici.

I dok se gospodin Živković odlučio za Mujanovića po kom je onda kriterijumu delegirao Amira Hodžića iz Živinica za asistenta kada se zna da je to „sudac NK Prokosvići“. Možda je Živković zaboravio za njegovu epizodu sa NK Prokosovići i voždom Enesom Memićem  u Kalesiji kada je svojim suđenjm do „ludila“ doveo igrače i navijače Bosne te su na kraju navijači i igrači napali ovog sudca.

Ako su za ovu utakmicu trebali biti određeni sudci sa lista  II NLFBIH „sjever“ onda su to trebali biti isti oni sudci koji su sudlil na stadionu Krušici u Poljicu identičnu utakmicu.

“Naravno, znamo da osobe koje integritet nisu imali ni tada, ne mogu ga imati ni sada i da odluka nije njihova. Da postoje nalogodavci i ovog postupka. Izmedju ostalog, molimo i njih i njihove nalogodavce da ako mi već ne pitamo za njihov nivo obrazovanja. Ne treba nalogodavci da čačkaju tamo gde su najtanji”.

“Pričamo o vremenu kada se sve radilo po direktivi. Tada je ćutke primio i sproveo u djelo  direktive na štetu NK Svatovac

“Sportska javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje zbog čega je NK Prokosovići vraćeni bodovi iako su svi znali da je odluka IO NSFBIH neutemeljena i neosnovana  ? Šta se krije iza svega? Kako takve odluke mogu da spreče razne sumnje i doprinesu da derbi bude istinski praznik lukavačkog  fudbala? Zante li da je to prva odluka IO NSFBIH u novom sazivu kojim  predsjedava  gospodin Irfan Durić.  I za kraj NK „ Svatovac“ Poljice ograđuje se od svih eventualnih izgreda na meču jer isti ste pomogli VI gospodo Komesari koji ste vješto zataškali utakmicu u  Poljicu zajedno sa IO NS FBiH koji je donio sramnu Odluku.”

Komentari