Predstavnici Ambasade Savezne Republike (SR) Njemačke u Bosni i Hercegovini i organizacije “Enhancing Human Security” (ITF) danas su potpisali ugovor kojim njemačka ambasada na raspolaganje stavlja sredstva od gotovo milion eura za humanitarno deminiranje u BiH, odnosno za čišćenje od mina oko 30 lokacija, ukupne površine više od 1,5 km2.

Ugovor su u ime Ambasade SR Njemačke u BiH i ITF-a potpisali njemačka ambasadorica Christiane Hohmann i direktor ITF Engancing Human Security Damjan Bergant.

S novom donacijom Njemačke, a kroz ITF, Bergant je najavio aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja, između ostalog, u Bosanskoj Krupi, Gračanici, Lukavcu, Goraždu, Sarajevo Novi Grad, Sarajevo Stari Grad, Vogošći, Doboju, Gornjem Vakufu, Uskoplju, Vitezu, Domaljevcu, Šamcu, Orašju, Banovićima te Usori i Kalesiji.

Njemačka ambasadorica je pojasnila da ITF na osnovu ugovora i putem postupka raspisivanja tendera, a na bazi unaprijed identificiranih projekata, otvara mogućnost da se bosanskohercegovačke firme prijave za radove na čišćenju mina, dok će odluka o finalnom izboru projektnih partnera biti donesena u njemačkoj ambasadi.

Naglasila je da u BiH ima još 1.090 km2 sumnjivih površina te da svaki djelić očišćene zemlje znači dodatnu sigurnost, lakši život, lakši rad u BiH i time ambijent vredniji za življenje.

Napomenula je da, osim današnjeg ugovora, Njemačka finansira i druge projekte vezane za deminiranje, kao i projekte za pružanje podrške žrtvama mina.

Ambasadorica Hohmann je podsjetila da je SR Njemačka od 1997. stavila na raspolaganje gotovo 33,5 miliona eura za humanitarno deminiranje u BiH te poručila da će to i ubuduće činiti u okviru raspoloživih sredstava, da bi osigurali da BiH jednog dana bude očišćena od mina.

Direktor ITF Engancing Human Security Damjan Bergant istakao je da se potpisivanjem današnjeg ugovora potvrđuje dugogodišnja saradnja donatora Njemačke i ITF-a, kojom se pomaže BiH u rješavanju problema mina.

Naglasio je da značaj deminiranja u BiH ima mnogo širi i dublji značaj “nego čisto uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava”.

– Taj proces, osim povećanja lične bezbjednosti stanovnika BiH, potpomaže i šire procese socioekonomskog razvoja te doprinosi širem kontekstu približavanja BiH procesima evropskih integracija – kazao je.

Također je istakao da donatori i ITF predstavljaju značajnu kariku koja svojim učešćem i humanitarnim, finansijskim i stručnim doprinosom pomaže građanima BiH i državnim strukturama te da je Njemačka jedan od najznačajnijih donatora u BiH i bitan partner ITF-a.

Ukazao je na činjenicu da je Njemačka za aktivnosti protivminskog djelovanja kroz ITF donirala BiH od 1998. godine više od 18 miliona eura, kada je očišćena ukupna površina više od 18,3 km2 na više od 450 lokacija, a na kojima je uklonjeno više od 5.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Izvor: RTV Slon/Fena

Komentari