Nakon jednosatne rasprave dnevni red hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona nije usvojen. Glavna tačka dnevnog reda bila je smjena ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića.

Opozicija je tražila i dopunu Dnevnog reda sa prijedlogom smjene Nezavisnog odbora. Sa 15 glasova za, 12 protiv, i 4 uzdržana, Dnevni red nije usvojen. Inače, ovu sjednicu hitnog karaktera iniciralo je 12 zastupnika opozicije.

“U članu poslovnika 12 poslanika ima pravo da delegira sjednicu hitnog karaktera sa tačkom dnevnog reda. Mi smo to ispoštovali, zakazali smo sjednicu hitnog karaktera, predložili dnevni red. Za nešto više morate imati moć. Sem spektakla i medijskog nastupa morate imati Skupštinsku većinu da bi se izglasao Dnevni red da bi se glasalo” – istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Inače, opozicija smatra da ministar unutrašnjih poslova TK nije iznio jasne argumente za smjenu direktora Uprave policije, Dževada Kormana i da kašnjenje na posao i ne nošenje uniforme, nisu bitniji od sigurnosti u našem Kantonu.

Ministar unutrašnjih poslova TK ističe da je ponosan što Klub zastupnika SDP-a pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu.

-To pokazuje da se nalazim na pravom putu, a da Vlada TK u fokus svog rada stavlja građane i državu kojima je na raspolaganju. Hvala SDP-u, onakvom kakav jeste i koji se podredio Mirsadu Kukiću, što pokreće moju smjenu. Bilo bi me sramota da to pokrene jedan od 19 heroja koji su u skupštinskoj većini jer bih se tada zamislio da li sam onaj čovjek koji je sebe gradio od rođenja do danas, izjavio je Brkić.

Komentari