Mještani Donjeg Crvenog brda, naselja u Lukavcu, nedaleko od  površinskog kopa Rudnika Šikulje nedavno su najavili  proteste  iz razloga što rudnik ugrožava njihove objekte i živote.

Do negodovanja mještana koji su bili spremni započeti štrajk glađu, došlo je zbog ugrožavanja njihovih objekata, usljed eksploatacije uglja i nepostizanja dogovora s Rudnikom Šikulje oko isplate naknade za njihovo zemljište i objekte.

Međutim, u razgovoru sa nadležnim, započeli su pregovore u nadi da će oni imati sluha za život i stambene objekte mještana ovog naselja.

Nažalost kao i mnoge druge stvari u ovoj državi, ni ova agonija nije privedena kraju na sporazuman način i u korist običnih građana. Prema riječima našeg sagovornika, iako su obećali danas javiti da li prihvataju njihove uslove, iz Rudnika se nisu oglašavali. Kasnije je uslijedio telefonski poziv, kojim su im saopštili da će ovo rješavati samo sudskim putem.

Sva dešavanja koja su se zbivala proteklih dana na PK Šikulje, su pala u vodu. Oni samo vjeruju u sud. Ja tvrdim da je sud na njihovoj strani, jer  imam i od ranije donošenje sudske odluke i vještačenje njihovog geologa. Ne mogu tačno reć ime i prezime, znam da je iz Živinica, koji je te godine naveo da je urušavanje i slijeganje terena nastalo zbog nedostatka oluka. To ću javno i dokumentovati pred medijima. Imam to u pismenoj formi, koju smo dobili od suda. Oni samo ulažu nadu u sud, jer im je to jedini  spas. Ovo sve što su počinili, ne samo uništili imovinu, nego i pola života ljudi dole, naročito porodica Hodžić i Spahić, šta reć, priča mještanin Abdulah Hodžić, te dodaje da mu je na kraju krajeva i žao što je stanovnik ove države i zemlje za koju se borio. On kaže da je ovo zemlja u kojoj suda nema, države nema i naposljetku ni pravde.

Jedina mu je uzdanica je da će se i oni pozabaviti o sebi, baš kao što to i mještani sada rade.

Umjesto da normalno žive, oni su sada primorani da se sami bore za svoja prava i izbore se za pravdu. Danas se urušio jedan objekt, a šta sutra možemo očekivati, možda nečiji stambeni objekt i krov nad glavom.

Komentari