Formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, kako se i pretpostavljalo prije oktobarskih opštih izbora, biće neizvjesno, a kako sada stvari stoje, to se neće tako lako ostvariti.

Neki vjeruju da će do konstituisanja vlasti ipak doći, a neki nisu preveliki optimisti s obzirom na to da je na potezu i Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja bi naredne sedmice trebalo da donese odluku hoće li mandate u Domu naroda FBiH prerasporediti po popisu stanovništva iz 1991. godine ili prema posljednjem popisu iz 2013. godine.

CIK je trenutno pod velikim pritiskom javnosti, posebno političkih subjekata, jer veliki broj njih osuđuje odluku CIK-a, koja zapravo još nije ni donesena. Kako god CIK odluči, zadnju riječ će najvjerovatnije dati Ustavni sud BiH.

Većina naših sagovornika nada se da HDZ BiH neće ići tako daleko da blokira formiranje vlasti, jer prema mišljenju nekih, nastupio bi “pravni vakuum”, ne bi se mogla formirati vlast ni na nivou BiH, a neki, pak, misle da ta stranka neće ići tako daleko, jer želi u vlast.

Dženan Đonlagić (DF), još aktualni poslanik u Predstavničkom domu FBiH, a uskoro i novi poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da, ukoliko CIK ne postupi onako kako mu nalaže Ustav FBiH, pa onda i Ustav BiH, Federaciju BiH, a time i nivo BiH, očekuje velika kriza.

“Očekuje nas mrak, jer nećemo moći konstituisati vlast ni na nivou FBiH, a ni na nivou BiH. Ući ćemo u jedan pravni vakuum, iz kojeg ćemo teško izaći. Zbog toga je velika odgovornost na CIK-u. Od njih ovisi da li će konstituisanje vlasti i provedba izbornih rezultata biti samo pusti san i u tom slučaju, slobodan sam reći, da će nastupiti rokenrol u državi, ili ćemo na miru konstituisati vlast”, kaže Đonlagić.

Elvir Karajbić (SDP BiH), još aktualni poslanik u Predstavničkom domu FBiH, kaže da očekuje da neko formira vlast u FBiH, te da će to biti onaj ko prvi obezbijedi većinu od 50 posto plus jedan.

“Neko će već to uraditi. Ne sumnjam da će se to desiti. Podsjećam vas da je i 2010. godine kostituisana vlast u martu i aprilu”, kaže Karajbić, te dodaje da je prerano govoriti o tome kako će biti konstituisan Dom naroda FBiH. Ističe da još nisu preraspodijeljeni mandati od strane CIK BiH te da se ne zna ko će i koliko mandata dobiti u Domu naroda FBiH.

Salmir Kaplan (SDA), aktualni poslanik u Predstavničkom domu FBiH, a po svemu sudeći, to će biti i u naredne četiri godine, kaže da niko ne može u potpunosti blokirati implementaciju izbora.

“Izvršne i zakonodavne vlasti će biti, a sad, da li će se ona formirati na vrijeme ili sa zakašnjenjem, ostaje da se vidi. HDZ je pokušao blokirati konstituisanje vlasti 2010, pa je vlast formirana bez njih. Oni to znaju i siguran sam da neće biti blokade”, kazao je Kaplan.

Niko od dužnosnika HDZ BiH u petak nije bio dostupan za komentar, s obzirom na to da je bio veliki katolički praznik – Dušni dan.

Nezavisne novine

Komentari