Nedžad Husić, Aljoša Ljubojević, Jagoda Iličić - Foto: Čitalac portala
Nedžad Husić, Aljoša Ljubojević, Jagoda Iličić - Foto: Čitalac portala

U Fojinci je održana Književno–kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević” na čiji konkurs su pristigle 82 kratke pripovijetke autora iz cijele BiH, Hrvatske i Srbije, a najboljom je proglašena priča Božije ukazanje Pijetru Salvatoreu mladog autora Nedžada Husića iz Lukavca.

U jednom autobusu mladić se zaljubljuje u djevojku, a tokom putovanja pokušava ostvariti kontakt sa njom, no nedostatak samopouzdanja predstavlja mu veliki problem, tema je  pripovjetke koja je osvojila prvu nagradu.

Na kraju njemu pomogne Bog, dakle Bog se pojavi na zemlji u obliku mačke i onda tako priča ide i na kraju on bude sa tom djevojkom nekoliko sekundi i umre. Te sekunde su ustvari one najvažnije sekunde u njegovom životu kada je dostigao vrhunac svoje sreće“. rekao je Nedžad Husić o priči koja je osvojila prvo mjesto.

Književno–kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević”
Književno–kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević”

U Americi mlijeko donese na prag naziv je pripovjetke za koju je Aljoša Ljubojević iz Bijeljine dobio drugu nagradu, a Jagoda Iličić iz Tuzle dobitnica je treće nagrade za kratku priču S druge strane ožiljka.

O najboljim pričama o dodjeli nagrada na ovogodišnjoj manifestaciji Susreti Zija Dizdarević” odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Hadžem Hajdarević, Josip Mlakić i Eldin Pobrić.

 

Komentari