Kontroverzni profesor bivši ministar za izbjeglice u Tuzlanskom kantonu Adib Đozić na sve načine odugovlači sa odlaskom u penziju. U međuvremenu je zbrinuo čitavu porodicu, piše Žurnal.

Naučno-nastavno vijeće Filozofskog fakulteta se na sjednici 26.12.2018. godine izjasnilo da nema potreba za daljnjim angažmanom profesora Adiba Đozića u ak. 2019/2020. godini sa 24 glasa – PROTIV i 20 glasova – ZA.  

Dakle, ukoliko NNV izglasa da neki profesor nakon isteka penzije ostane angažovan u naučno-nastavnom procesu, Senat je u svim dosadašnjim slučajevima potvrđivao tu odluku. Ukoliko Vijeće donese odluku o prestanku angažmana, Senat se ne izjašnjava po tom pitanju, jer je Odluka NNV u tom slučaju konačna i kaže da ne postoji potreba za tim profesorom na fakultetu, pojašnjava izvor Žurnala.   

„Kako NNV Filozofskog fakulteta nije utvrdilo prijedlog o postojanju potrebe za daljnjim angažmanom Adiba Đozića u naučno nastavnom procesu u ak. 2019/20, pa time i ostanku u radnom odnosu u smislu citirane odredbe Statuta, nije dopušteno da Senat odlučuje od dostavljenom prijedlogu NNV FF. Shodno iznesenom, vraćam Vam dostavljeni prijedlog Odluke“ završava rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.  Na taj način odlučivanje o akademskoj sudbini profesora Adiba Đozića je prolongirano još neko vrijeme.  

SLUČAJ ĐOZIĆ  –  DRUGI PUT  

Naredna sjednica Naučno-nastavnog vijeća je danas (01.02.2019.),  a na dnevnom redu će se raspravljati i o Adibu Đoziću.

„Sjednica Naučno nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta će biti održana 1.2.2019. Na sjednici će članovi NNV biti upoznati sa Odgovorom Rektorice na Prijedlog Naučno-nastavnog vijeća“  odgovara za Žurnal dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić. 

 KRMOJEDI, ČETNIKUŠE I VIJEĆE NARODA

Nekoliko izvora Žurnala tvrdi da je Adib Đozić– član SBiH, osigurao mjesto sinu Faruku Đoziću u Vijeću naroda RS-a.    Koalicija „Zajedno za BiH“ koju su na proteklim Općim izborima činili SDA, SBiH i BPS imala je sporazum kojim su se dijelili mandati.

Tako je u postizbornom sporazumu Stranci za BiH pripalo jedno mjesto delegata u Vijeću naroda, koji je kasnije trebao biti i potpredsjedavajući Vijeća, kažu iz SBiH.    Ipak, Adib Đozić, član Predsjedništva SBiH, nije ispoštovao unutarstranački dogovor.    

Profesor Đozić zbrinuo je i ostale članove porodice. Supruga sina Faruka –Šefika Đozić zaposlena je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočarima. 

Drugi sin Abdel je doktor nauka na Tehnološkom fakultetu u Tuzli i kandidat Stranke demokratske akcije za Skupštinu TK sa posljednjih Općih izbora. Nedavno je na društvenim mrežama vrijeđao pojedine osobe nazivajući ih „krmojedima“ i „četnikušama“, prenijelo je nekoliko loklanih medija. 

Opširnije na Zurnal.info

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)

Komentari