Sinoć 07. januara 2017. godine u podozrenskom selu općine Lukavac, u MZ Krtova 1 nastupom Kulturno-umjetničkog društva “Ozren” Krtova  obilježen je jedan od najvećih pravoslavnih blagdana – Božić.

Od obnavljanja rada KUD Ozren Krtova 2015. godine članovi društva praktikuju ogranizovanje božićnog koncerta u prostorijama Doma kulture u Krtovi.

Božićni koncert KUD “Ozren” Krtova – Foto: Lukavacki.ba

“To praktikujemo jer za ovaj praznik mnogi naši sugrađani iz dijaspore dolaze na svoja imanja, u posjet svojim roditeljima i cilj je da se svi sakupimo ovdje u sali Doma kulture i da proslavimo naš praznik – Božić.” rekao je za Lukavacki.ba Dragan Todorović – predsjednik KUD Ozren Krtova.

Obzirom da je Krtova jedna od najvećih i najbrojnijih povratničkih mjesnih zajednica na Tuzlanskom kantonu i ima veći broj mladih u selu ponovo je pokrenut rad Kulturno-umjetničkog društva „Ozren“ Krtova u Februaru 2015. godine kada su upisali 72 člana.

– Ovo je već drugi božićni koncert od našeg obnovaljanja i možemo istaći da smo protekle godine napravili veliki posao. Imali smo par nastupa u BiH, Makedoniji, Hrvatskoj i Njemačkoj”. Iza sebe imamo tri usvojene koreografije, a na gostovanju u Makedoniji osvojili smo tri nagrade: Za osvojeno prvo mjesto u izvedbi muzike, drugo mjesto za narodnu nošnju i treće mjesto za koreografiju. – govori predsjednik KUD-a.

 Kud „Ozren“ Krtova je počeo sa radom 1951. godine, a kroz svoj dugogodišnji rad, društvo je imalo uspona i padova tako da je prestalo sa radom početkom sedamdesetih godina, te ponovo krajem sedamdesetih počelo sa radom pod imenom Kud „Todor Panić“ i tako trajalo do 1992. godine.
Božićni koncert KUD "Ozren" Krtova - Foto: Lukavacki.ba
Božićni koncert KUD “Ozren” Krtova – Foto: Lukavacki.ba

-Iduće godine nastojimo održati rad, usvojiti nove koreografije i pridobiti nove članove poručuje predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Ozren Krtova, Dragan Todorović koji u ime članova društva i u svoje lično ime svim građanima općine Lukavac želi sretnu i uspješnu Novu godinu sa mnogo zdravlja, sreće  i veselja, a svim pravoslavnim vijernicima čestita Božić tradicionalnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi.

 

Komentari