Predstavnici kantonalne i federalne zakonodavne i izvršne vlasti u petak su posjetili Područnu školu u Devetaku.

 S obzirom na to da je stari objekat dotrajao, prošle godine su izdvojili sredstva za izgradnju novog i zadovoljni su do sada učinjenim. Izgradnja škole je pri kraju i obećali su da će i ove godine izdvojiti novac potreban sa završne, fine radove i namještaj.  

Područnu školu „Devetak“, pohađa 58 učenika od prvog do četvrtog razreda. Objekat je montažni, stariji od 40 godina. Prije više od 10 godina, u neposrednoj blizini sadašnje škole izliveni su temelji za izgradnju nove i tek prošle godine se ukazala prilika da se završi.  

„Inicijativa je krenula od Vijeća roditelja koji su stalno zapitkivali hoće li škola biti završena ili ne. Uputili smo zahtjev prema resornom ministartsvu. U tu priču se uključio Fahrudin Skopljak i podržao nas na sjednici Skupštine TK prezentirajući kao opravdan , vrijedan projekat“, rekla je direktorica OŠ „Puračić“ Rasima Smailović.    

Vlada TK je prošle godine izdvojila 200 000 KM za izgradnju Područne škole u Devetaku. Nakon odabira projektantske kuće i izrade glavnog projekta, radovi su počeli i u roku od mjesec dana završena je prva faza.  Preostalo je još da se uradi fasada, stolarija i obezbijedi školski namještaj. 

„Na neke moje zahtjeve i Federalna Vlada je sudjelovala sa 50 000 KM i sa ovim sredstvima ćemo završiti građevinske radove. Vjerujem da ćemo u ovoj godini izdvojiti još tih neophodnih 150 000 KM kako bi se škola završila u cjelosti“, rekao je član zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK.

Ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. Premijer TK Denijal Tulumović obećao je da će nastaviti da ulažu u ovaj objekat. Narednu školsku godinu učenici područne škole „Devetak“  bi trebali početi u novom objektu koji će zadovoljavati pedagoške standarde.

Komentari