U Općini Lukavac produženo je stanje prirodne nesreće koje je proglašeno početkom proteklog mjeseca. Na nekoliko mjesta naše općine, Jala i Spreča izlile su se iz svojih korita i popavile na desetine stambenih i poslovnih objekata.

Ogroman problem predstavljaju neuređeni kanali pored samih kuća tako da su bujični potoci u kratkom vremenu poplavili veliki broj kuća i pratećih objekata u naseljima Šikulje i Huskići.

-Općinu Luakvac zadesila je još jedna elementarna nepogoda, uslijed obilnih kišnih padavina došlo je do pojave bujica na jednom širem području Općine Lukavac, a posebno u naseljima Šikulje, Huskići, Dobošnica Donja, Berkovica, Orahovica, Bokavići, Bistarac. Stanje je takvo da smo imali nekoliko desetina poplavljenih objekata. Prestankom padavina stanje se stabilizovalo, a jedinica Civilne zaštite Lukavac svo vrijeme bila je na terenu u cilju pružanja pomoći ugroženim građanima, kazao je Edin Hamzić, načelnik Civilne zaštite Lukavac.

Uzrok čestih poplava na području naše općine, pored nemara općinskih službi uveliko predstavljaju i građani.

-Većinu proteklih popalava na Općini Lukavac rezultat je građanskog nemara. U većoj mjeri smo imali poplave zbog pojave površinskih voda jer voda nije mogla proći, kazao je Edin Hamzić iz Civilne zaštite Lukavac.

Edin Delić, načelnik Općine Lukavac zajedno sa svojim stručnim saradnicima u nedjelju je obišao područja koja su poplavljena kako bi se uvidjelo stanje i što prije krenulo u sanaciju.

Komentari