Dom_zdravlja_Lukavac_pticija

Osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje pravo na refundiranje zdravstvenih usluga mogu ostvariti preko Općine Lukavac. Program pružanja pomoći osobama bez zdravstvenog osiguranja se provodi već treću godinu, a isti je u mjesecu julu koristilo 117 osoba iz najugroženijih kategorija.

 

Ova praksa primjenjuje se od polovine 2017. godine kada je prijedlog Odluke o proširenju kruga korisnika prava na zdravstveno osiguranje podržalo i Općinsko vijeće Lukavac.

Broj korisnika ove pomoći iz mjeseca u mjesec varira, zavisno da li se u pravo uvode novi korisnici ili iz njega izvode, a realizacija ovog prava vrši se uz pomoć Centra za socijalni rad Lukavac.

U okviru realizacije ovog programa brojni zahtjevi su realizovani, dok Općina Lukavac realizira i niz drugih programa koji su fokusirani na rješavanje vitalnih pitanja i potreba socijalno ugroženih porodica.

Ovom prilikom, između ostalog, Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić istakao je da se pitanje porodica koje nemaju zdravstveno osiguranje otvorilo prije oko tri godine a taj program se zbog niza pokazatelja pokazao dobrim, veliki je broj korisnika koji su uključeni u program, a i ostale općine na Tuzlanskom kantonu su po uzoru na Općinu Lukavac krenule u realizaciju ovakvih programa.

Komentari