Kantonalni odbor SDPBiH  Tuzla osuđuje Odluku Uprave Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, kojom je  Rudniku uglja Kreka obustavio isporuku uglja za široku potrošnju i kojom je naređeno da se ukupna količina  proizvedenog uglja drobi i šalje za Termoelektranu Tuzla.

 

Ovom Odlukom je JP Elektroprivreda BiH  stanovništvo najmnogoljudnijeg Kantona  dovela u nezavidnu situaciju i u nemogućnost nabavke osnovnog energenta za grejnu sezonu.

˝Mnoge kategorije najugroženijih stanovnika su, u skladu sa dosadašnjom praksom, nabavljali ugalj na način odloženog plaćanja putem udruženja građana, sindikalnih organizacija i drugih, istim je izvršena obustava isporuke uglja, a ne zna se ni da li će u narednom periodu koristiti tu olakšicu, koja je bila praksa u ranijem periodu.Također, Rudnik Kreka  je svojim radnicima po osnovu naknade za regres i smrt užeg člana porodice izdao otpremnice za ugalj u protuvrijednosti iznosa naknade, koje se ne mogu realizovati. Gore pomenutom Odlukom  Uprave Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo stanovništvo Tuzlanskog kantona je dovedeno u tešku situaciju i pred njim je izuzetno teška i neizvjesna grejna sezona˝, saopštili su iz ove stranke.

Kako su istakli, ovo je još jedan pokazatelj da menadžment JP Elektroprivrede degradira  građane Tuzlanskog kantona, iako je direktor tog Javnog preduzeća upravo s područja TK. Imajući u vidu da je TK energetski i rudarski centar BiH i regiona, upravo zahvaljujući radu njegovih stanovnika, smatramo da je ovakav maćehinski odnos Elektroprivrede BiH prema građanima TK nedopustiv.

Komentari