Na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac usvojena je Odluka o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje javnih parkirališta od javnog interesa „Putevi i komunikacije“ d.o.o. Lukavac.  Bio je ovo prvi i osnovni korak kao osnivanju preduzeća koje će, kako su istakli iz Općine Lukavac, imati u planu da ostvari nekoliko ciljeva, a to su:  održivo upravljanje, zaštita i održavanje javnih parkirališta, te efikasnija realizacija djelatnosti od javnog interesa Općine Lukavac.

 

U mnogim urbanim mjestima širom Bosne i Hercegovine uređen je sistem naplate parkiranja što se u istim pokazalo dobrim i svrsishodnim. Kako ističe načelnik Edin Delić svaka od njih ima svoje specifičnosti i po tome ni Lukavac nije izuzetak, dodavši da je se kroz odluku o cijenama parkiranja gledalo i na socijalni momenat građana.

Uvođenje reda na parking mjestima, kao i uopšteno reda u saobraćaju, jedan je od glavnih ciljeva kvalitetnog razvoja jednog grada. Novim regulacionim planom Općine Lukavac planirana je izgradnja novih parking mjesta kao i parking garaža.

U toku je iznalaženje najboljeg načina naplate parkinga. Nadležne službe Općine Lukavac trenutno se upoznaju sa načinima i modalitetima naplate koji su se najbolje pokazali u gradovima širom Bosne i Hercegovine, ali i u nekim zemljama Evropske unije.

Svi prihodi koje ostvari novoformirano javno preduzeće  bit će usmjereni u održavanje javnih parking prostora, unaprjeđenje postojećih javnih parkinga, te otvaranje novih, kupovinu opreme za unaprjeđenje parkirališta, održavanje i unaprjeđenje ostale komunalne infrastrukture, kao i u obaveze prema uposlenim radnicima i obaveze neophodne za zakonito funkcionisanje preduzeća.

Komentari