Opća makljaža koja se u utorak dogodila na sjednici Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli mogla bi za rezultat imati pad kantonalne vlade.

Prije tri dana je došlo do općeg haosa, a glavni akteri su bili Salko Zildžić i Smajo Mandžić. Teži fizički obračun spriječili su članovi KO SDA TK.

 

Zildžićev stav o povratnicima u stranku

Kako smo ranije objavili, razlog za nezadovoljstvo u redovima tuzlanske SDA su evidentirani kandidati za izborne liste SDA pred Opće izbore 2. oktobra ove godine. Na spisku među 17 imena nije bilo Smaje Mandžića.

Zildžić Mandžiću, koji je prešao u PDA, pa se vratio, kao i ostalim povratnicima u SDA, ne dozvoljava da se pozicioniraju na listu. Zildžić je bio i protiv povratka starih SDA-ovaca u stranku, no presudio je Bakir Izetbegović koji je dao takav nalog.

Incident na sjednici nastao je kada je Mandžić insistirao da se na listi SDA nađe Lejla Vuković, koju je zbog korupcije iz SBB-a izbacio Fahrudin Radončić, dok je Zildžić bio principijelno protiv, piše Raport koji dodaje da Mandžić nije jedini nezadovoljan izbornim listama.

Mandžić zaprijetio rušenje SDA-ove Vlade TK

On je zaprijetio da će srušiti SDA-ovu Vladu TK, baš kao što je ranije srušio onu koju je činio sa SDP-om i PDA. Bar još troje SDA-ovaca ucjenjuje Zildžića i ostatak KO SDA pozicijom na listi kako ne bi srušili trenutnu vladu koju vodi premijer Irfan Halilagić (SDA), dodaje Raport.

Navodno se radi o ljudima koji su već stavljeni na listu, ali nisu zadovoljni pozicijom na njoj, pa traže više rangiranje. Da se ne radi o praznim prijetnjama, govori i informacija da su pojedini već kontaktirali opozicione stranke, PDA i SDP, te traže sastanke na kojima bi tema bila rekonstrukcija vlade u kojoj ne bi bilo SDA-ovih ministara.

Međutim, iz opozicionih stranaka još nema konkretnog odgovora. Prema našim informacijama, razmatra se da li je politički isplativo sad preuzimati vlast od SDA, a konkretniji sastanci mogli bi se desiti sredinom jula.

Zanimljivo, Vlada TK jedna je od onih vlada koja je najčešće rekonstruirana, što govori samo u prilog o tome da je Tuzlanski kanton jedan od politički najturbulentnijih u FBiH, piše Raport.

Izvor: AVAZ.ba

Komentari