“Rad opštinskog načelnika danas je blokirala većina u OV Lukavac, odlukom koja je štetna po Lukavac i to treba nazvati pravim imenom. Slobodno ću reći da se vrši agresija na načelnika, da se opstruira njegov rad i spremnost da se vitalna pitanja po opštinu rješavaju” – rekao je Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac, nakon današnjeg neusaglašavanja OV Lukavac oko pitanja i najzanimljivije tačke jučer započete 2. sjednice OV Lukavac – Protokola o načinu izvršavanja međusobnih obaveza   između Vlade TK -a i Opštine Lukavac- čime je došlo do najvjerovatnije potpune blokade rada i računa Opštine Lukavac.

Druga sjednica OV Lukavac u današnjem drugom danu donijela je veću dramu u odnosu na jučerašnje odbijanje većine od 17 vijećnika okupljenih oko SDA, koji su svojim glasovima presudili da budžet Opštine ne bude usvojen. Za danas planirane preostale tačke dnevnog reda ponudile su sve, samo ne nadu u bolje sutra za građane Opštine Lukavac.

Prvi prijedlog je bio razmatranje po hitnom postupku 15. tačke dnevnog reda o razmatranju prijedloga protokola o načinu izvršavanja međusobnih obaveza između Vlade TK i Opštine Lukavac, odnosno pokušaj da se dug nešto veći od 1.700.000 KM prema Vladi TK-a riješi prioritetno da ne bi došlo do blokade računa Opštine Lukavac. Zahtjev nije prošao na glasanju jer se većina nije složila sa zahtjevom načelnika za prioritetno stavljanje ove tačke na današnji dnevni red, nego se pristupilo redovnom dnevnom redu.

Ostale tačke dnevnog reda koje su slijedile, a tiču se osnivanja opštinskog štaba CZ, odluke o komunalnoj naknadi, odluke o stavljanju van snage odluke o izmjeni radnog vremena, prošle su jednoglasno bez većih sukobljavanja. Tačka dnevnog reda oko razrješenja dosadašnjeg direktora i imenovanje vd. direktora JU za Odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac izazvalo je također veliku pažnju, uz prekide, ali je uz 16 glasova većine, te uz veliko negodovanje grupe okupljene oko SDP-a, koja je smatrala da je usvojena tačka protivzakonita.

Još jedna tačka dnevnog reda pod stavkom rješavanja kadrovskih pitanja koje je donijela napetu atmosferu i međusobno optuživanje odnosi se na imenovanje privremenog UO JZU “Dom zdravlja” Lukavac na rok od 90 dana, gdje je došlo bure i međusobnog prozivanja. Član kluba SDP Hajrudin Hodžić zaprijetio je da kontrolom UO pojedine ustanove u Lukavcu postaju preduzeća “vladajuće porodice” u Lukavcu, javno imenujući člana kluba SDA dr. Teufika Arapčića za kontrolu rada nekolicine JU na području Lukavca.  I ova tačka je prošla sa usvajanjem većine, nakon polusatne pauze zatražene od strane vijećnika.

Sličan scenario smo vidjeli i na dijelu koji se odnosi na imenovanje privremenog UO JP “Rad”, koje je također prošao glasovima većine okupljene oko SDA.

Nakon 2. sjednice OV održana je Vanredna sjednica na kojoj je sa 28 glasova “za” usvojena Odluka o privremenom finansiranju Opštine Lukavac za naredna tri mjeseca.

 

Komentari