U Bosni i Hercegovini trenutno živi ukupno 769 osoba starijih od stotinu godina, pokazali su podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), piše Tuzlanski.ba.

Zanimljivo je spomenuti kako je žena koje su napunile 100 i više godina dvostruko više nego muškaraca. Zaključno s 15. Septembrom tekuće godine, u Bosni i Hercegovini živi 218 stogodišnjaka i 551 stogodišnjakinja, potvrdio je za N1 Goran Rakić, šef Ureda direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA.

Inače, prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA, najstarija osoba u Bosni i Hercegovini ima 113 godina.

Riječ je o muškoj osobi rođenoj 25. Septembra 1904. godine u mjestu Medanići, a opština prebivališta je Stari Grad Sarajevo. Zanimljivo je spomenuti i kako najstarija žena u Bosni i Hercegovini takođe ima 113 godina i živi u opštini Lukavac.

Komentari