Krenete li iz Tuzle prema Brčkom, na cestama vas očekuju gužve. Odlučite li se voziti prema Doboju – slika je ista, prema Sarajevu također. Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji kanton u Federaciji, a nema brze ceste i rasterećenih saobraćajnica. Ovaj problem prepoznali su u kantonalnom resornom ministarstvu i JP Autoceste FBiH. Rješenje je pronađeno u izgradnji autoceste Tuzla – Brčko.

 

”Ova autocesta nas vodi direktno na Brčko, na Luku Brčko, na granici sa EU i ubrzala bi nam transportni saobraćaj, prije svega. Možete misliti kako će pozitivan efekat biti kada ubrzamo cestu, skratimo je, koliko će to značiti prije svega privredi, pa i ekologiji ako o benefitima pričamo,” rekao je za RTV Slon Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Tako se u narednom periodu očekuje intenziviranje aktivnosti stručnih timova, te raspisivanje tendera za izradu projektne dokumentacije.

A očekuje se i izgradnja dionice puta Šićki Brod – Đurđevik, kako bi se poboljšala povezanost Tuzle i Sarajeva. Jedan od nužnih koraka prije početka radova je i preprojektovanje.

”Ono bi trebalo da traje neka 3-4 mjeseca, na proljeće bi trebao da bude gotov projekat i na proljeće ili početkom ljeta da izađemo na teren da radimo,” dodaje Buševac.

Osim ovih projekata u narednih šest mjeseci bit će realizovano 25 projekata koje su osmislile neprofitne organizacije. Za njih je ministarstvo izdvojilo 35 hiljada maraka.

”Zahvaljujući ovakvim projektima, dajemo mogućnost da NVO organizacije odnosno ljudi sa terena ukažu na probleme koje mi možda ne vidimo: da li je to negdje znak gdje treba usporiti saobraćaj, da li je to edukacijski seminar, za djecu ili nama vozačima. Svi ti projekti su nam dobro došli, ukoliko nam je cilj da spasimo ljudski život. On nema cijenu!” – zaključio je ministar Buševac.

Rezultat svih ovih projekata je unapređenje saobraćajne infrastrukture, ali i saobraćajne kulture. Očekuju se i pozitivni ekonomski aspekti, smatra ministar, jer će to privredi omogućiti brži razvoj.

Komentari