U subotu (23.9.2017.) sa početkom od 8 sati, Lukavac će biti domaćin smotri lovnih pasa. Organizator  je Savez Lovačkih društava TK. 

Organizatori ovom prilikom pozivaju sve lovce čiji psi do sada nisu ocijenjeni da ih dovedu na smotru. Sudije su: Eldar Delić iz Tuzle, Faruk Mehanović iz Čelića i predstavnik Saveza- Selver Pirić.

Smotra će se održati u Lukavcu – na platou kod sjedišta lovačkog društva “Svatovac”. Prema očekivanju organizatora, učešće će uzeti oko 100 lovnih pasa.

Nedavno obilježeni “Dani Saveza lovačkih društava TK”

Vis, osam kilometara sjeverno od Gračanice, zajedno sa stijenom Sijedi krš, sa lovačkom u šumarskom kućom, crnogoričnom i listopadnom šumom bogatom divljači, svakom danom u svako godišnje doba postaje sve interesantnija turistička destinacija.

U nedjelju (10.9.) bila je jedna od najposjećenijih lokacija na području Kantona. Razlog za to je manifestacija „Dani Saveza lovačkih društava TK“.

Na manifestaciji  je učešće uzelo više od 1500 lovaca sa brojnim gostima. Nakon svečanog defilea, prisutima su se kratko obratili predsjednik SLDTK- a Mensur Alić, predsjednik LD “Srndać” iz Gračanice Džemal Jukan i premijer TK-a Bego Gutić koji je istakao značaj lovaca u odbrani BiH , a  danas u očuvanju prirode i okoliša. Vlada TK je bila sponzor ove manifestacije.

Znamo da su lovci, ne samo borci na trofeje, već i najbolji zastupnici prirode, divljači. Lovcima smo ovom prilikom obećali da ćemo  spriječiti ovaj problem koji njih već duže vrijeme opterećuje. To je zamjena lovačkih, odnosno oružanih listova. Ona ujedno podrazumijeva i dobijanje novih ljekarskih uvjerenja. Inače, to bi bio ozbiljan problem kod onih starijih kategorija/članova lovačkih društava. Mi očekujemo da ćemo taj problem riješiti do kraja godine, istakao je premijer Vlade TK Bego Gutić.

Organizator ove manifestacije je Savez lovačkih društava. Prilikom otvborenja manifestacije, iz Saveza su istakli da su želje i očekivanja da ova tradicija preraste u tradicionalnu. Planovi su da se svake godine odvija na nekoj drugoj lokaciji, atraktivnoj za lovce, ali i kao turistički potencijal.

Za organizaciju ove manifestacije uložili smo mnogo napora da bismo sve posložili kako treba. Sada najavljujemo da će ovo biti tradicionalna manifestacija, sa nekim drugim lokacijama i domaćinima. U lovačkim društvima imamo ljude, od onih sa četiri godine škole, do doktora nauka. Kada smo u lovu, svi smo jednaki, ne razlikujemo se po stručnoj spremi, nego kakvi smo ljudi i kako se ponašamo u lovu, istakao je Mensur Alić, predsjednik Saveza lovačkih društava TK.

Prilikom svečane ceremonije otvorenja manifestacije, predsjedniku LD “Srndać” iz Gračanice Džemalu Jukanu, uručeno je priznanje. On je istakao posebnu zadovoljstvo da su na prvoj manifestaciji „Dani Saveza lovačkih društava“ dobili čast da nose ulogu domaćina.

Mi kao domaćini smo se zaista potrudili da sve prođe u najboljem redu. Moram reći da je nama kao domaćinima pripala velika čast da se ova manifestacija održava upravo ovdje. Vrijeme nas je zaista poslužilo. Zaista sam  iznenađen i oduševljen dodjelom priznanja kao počasnog člana.  Presretan sam zbog toga, istakao je Džemal Jukan, predsjednik LD “Srndać” iz Gračanice.

Programski sadržaj ove manifestacije, bio je ispunjen različitim aktivnostima, od takmičenja u gađanju glinenih golubova, kotlićijade, revije pasa, pa sve do zabavnog dijela… muzike uživo. Lovce i goste zabavljali su “Mirsada i jarani” najpopularnija grupa izvornih pjesama. Ostali lovci družili su se u okviru svojih lovačkih sekcija u hladovini i predivnom ambijentu gračaničkog izletišta.

Mi smo u ekipi Saveza lovaca TK.  Gulaš kuham više od desetak godina. Mogu istaći da smo do sada imali mnogo uspjeha. Sva lovačka društva su se odazvala kotlićijadi, a i vrijeme nas je poslužilo, tako da možemo uživati u druženju i prirodi, kazao je Ekrem Duranović iz lovačkog društva Tuzla.

Kotlić Saveza se ovaj put, prema mišljenju žirija izdvojio u odnoosu na ostale. Tako da su zauzeli prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je LD „Toplica“ Živinice, a treće LD „Majevica“ iz Srebrenika.

Kuhanje je za njih samo jedan vid druženja, jer svi oni su izvrsni kuhari.

Na najvećem skupu lovaca TK, druženje je trajalo dugo u noć. Ono što raduje je da će se i u narednom periodu druženje nastaviti, i već naredne godine tradicionalno obilježiti na nekoj drugoj lokaciji, lijepom i prirodnom ambijentu. Kao i ove godine, doći će kao pravi lovci-borci, naoružani pozitivnom energijom i velikom dozom dobrog raspoloženja.

Komentari