Međunarodni, 7. po redu Festival kulturno – umjetničkog stvaralaštva „DEVETAK 2019“ bit će održan 31. Augusta sa početkom od 19h na Sportskom poligonu u Devetaku uz učešće gostiju iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Učesnici festivala će od 18h prošetati ulicama Devetaka i na taj način predstaviti tradiciju i običaje svog kraja, a zaustavit će se u samom centru gdje će odigrati zajedničko kolo.

Učesnici festivala su:

1. KUD „Rodna Gruda“ Dugo Selo, Hrvatska
2. KUD „Diša Đurđević“ Vreoci, Srbija
3. KUD „Bijelo Polje“ Mostar
4. BZK „Preporod“ Gornji Vakuf
5. KUD „Karaula“ Travnik
6. KUD „Izudin Mulabećirović-Izo“ Jelah
7. KUD „Mladost“ Malešići
8. KUD „Sloga“ Miričina
9. KUD „Sloga“ Bikodže
10. KUD „27.Juli“ Prokosovići
11. KUD „Devetak“ Devetak   

„Veoma sam ponosna što iz godine u godinu imamo sve bolji festival i veću zainteresovanost društava te folklornih ansambala za učešće na istom. Ove godine festival je međunarodnog karaktera uz učešće gostiju iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. KUD Devetak vrijedno radi tokom cijele godine, uče se novi koraci i koreografije, a do sada smo nastupali širom BiH, ali i van njenih granica i to u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Turskoj. 

U Septembru nas očekuje godišnjica društva, kao i  Festivali u Mađarskoj i Crnoj Gori. U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnom Festivala kulturno-umjetničkog stvaralaštva „DEVETAK 2019“ nas očekuje okrugli sto, defile ulicama Devetak kao i festival folkora. Na kraju, pozivam sve da dođu 31.Augusta u Devetak na Sportski poligon od 19h i uživaju u različitim koreografijama, igrama te prelijepim nošnjama“ kaže Sanela Jusufović, predsjednica KUD-a Devetak.

Protokol festivala:
– 15h Doček gostiju
– 17h Okrugli sto
– 18h Defile
– 19h Smotra foklora
– 22h Muzički program


Komentari