U subotu, 25. Augusta održat će se 6. po redu Međunarodni Festival kulturno – umjetničkog stvaralaštva “DEVETAK 2018” sa početkom u 19h na Sportskom poligonu u Devetaku uz učešće gostiju iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Učesnici festivala će od 18h prošetati ulicama Devetaka i na taj nain predstaviti tradiciju običaje iz svoga kraja, a zaustavit će se u samom centru gdje će odigrati zajedničko kolo.

Učesnici festivala su:
1. KUD “Klasje Slavonije” Antunovac, Hrvatska
2. KUD “Diša Đurđević” Vreoci, Srbija
3. KUD “Arilje” Arilje, Srbija
4. Društvo guslara Priboj, Srbija
5. KUD “Karaula” Travnik
6. KUD “Mladost” Malešići
7. KUD “Mladost” Suha
8. Udruženje mladih Tinja
9. Udruženje mladih Poljice
10. KUD “Sloga” Bikodže
11. KUD “27.Juli” Prokosovići
12. KUD “Dobošnica” Dobošnica
13. KUD “Devetak” Devetak

„Veoma sam ponosna što iz godine u godinu imamo sve bolji festival i veću zainteresovanost društava te folklornih ansambala za učešće na istom. Ove godine  festival je međunarodnog karaktera uz učešće gostiju iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. KUD Devetak vrijedno radi, od nastupa bi izdvojila učešće na D’olcinium festivalu u Ulcinju, Crna Gora u Junu ove godine, a do kraja godine nas očekuju još neki odlasci van granica naše zemlje. U sklopu festivala održat će se okrugli sto, gdje bi posebno izdvojila našu gošću iz Srbije Ivanu Ivanović koja je etno turizmolog, i ispričat će nam svoja iskustva o folkloru.  Na kraju, pozivam sve da dođu u subotu 25. Augusta u Devetak na Sportski poligon od 19h i uživaju u različitim koreografijama, igrama te prelijepim nošnjama„ kaže Sanela Jusufović, predsjednica KUD-a Devetak.

Program festivala:
– 15h Doček gostiju
– 17h Okrugli sto
– 18h Defile učesnika ulicama Devetaka
– 19h Početak programa, smotra folklora
– 21:30h Muzički program

Komentari