Načelnik Općine Lukavac Edin Delić, posjetio je jučer Komandu 5. pješadijske brigade i tom prilikom razgovarao sa zapovjednikom 5. Pbr OS Bosne i Hercegovine, brigadnim generalom Kenanom Dautovićem.

Sastanak je održan s ciljem dogovora o uspostavljanju zajedničke saradnje, naročito po pitanju angažovanja pripadnika OS BiH u pružanju pomoći civilnim organima vlasti u slučaju potreba.

„Veliki je značaj saradnje između lokalne zajednice i OS BiH. Oružane snage su kao i lokalna vlast važni simboli države koji služe narodu. Oružane snage BiH su veoma važan oslonac naše lokalne zajednice, obzirom na sve što može postati potencijalni problem, jer vojska je i ranije pružala pomoć u situacijama kada je to bilo potrebno, naročito kada je riječ o poplavama u 2014.g. Sastanak je pokazao da je pripadnicima oružanih snaga važna saradnja i komunikacija koju ostvaruju sa školama, sa aktivistima koji se bave problemima okoliša i mnogim drugim i da je to resurs na koji se možemo osloniti“, kazao je načelnik Delić.

Brigadni general Kenan Dautović je kazao da ova posjeta označava period tješnje i bolje saradnje, istakavši: „Nama je izuzetno bitna ova saradnja, jer oružane snage Bosne i Hercegovine nisu samo oružane snage države, nego i naroda koji čini tu državu“.

Sastanku su prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Aziz Čačković, major Halil Selimbašić i kapetan Amir Murgić.

 

Komentari