Načelnik općine Lukavac Edin Delić, održao je sastanak sa predstavnicima “Foruma za zaštitu okoliša” gdje je razgovarano o problematici prekomjernog zagađenja zraka, te ubrzanom donošenju zakonske regulative iz oblasti zaštite okoliša na nivou TK, kao i radu na donošenju prijedloga dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja.

-Mi smo se obratili svim zagađivačima sa željom da razvijemo aktivan sistem komunikacije tako da u svakom trenutku znamo ukoliko dođe do bilo kakve promjene okolinskog uticaja. Naš cilj nije da zatvorimo bilo kojeg proizvođača, ali isto tako ne smijemo dozvoliti da se okoliš i dalje tretira na način kako je to bilo. U nekim postrojenjima imamo veliki napredak poput Cementare, ali imamo i ogromne probleme u GIKIL-u. Mi želimo u narednom periodu voditi politiku koja će biti vođena željom i htijenjem da se poprave uslovi života na području općine, kazao je načelnik Delić.

Iz Foruma su poručili da su svjesni činjenice kako se stanje ne može promijeniti za jedan dan ili u narednih mjesec dana, ali da se pod hitno treba pristupiti rješavanju ovog problema.

-Cilj ovog sastanka bio je težišno usmjeren kako zaštiti građane u ovakvim situacijama. Imali smo situaciju proglašenja prve epizode pripravnosti kantonalnog Ministarstva što se dešava po prvi put u historiji i to je dobro. Jedan od naših prvih Zahtijeva prema kantonalnom Ministarstvu bio je da se pod hitno pristupi izmjenama Plana interventnih mjera u ovakvim situacijama. Ovdje je jasno da je industrija najveći zagađivač, ali želimo istaći da nama nije cilj zatvaranje nekog od operatera, nego da operateri trebaju mijenjati svoje ponašanje u narednom periodu, istakao je Jakub Mahovkić, član “Foruma za zaštitu okoliša” općine Lukavac.

Načelnik Delić dodao je i to da će  biti upućeni zahtjevi nadležnim institucijama za kontinuirano mjerenje emisija. Također, po riječima načelnika Edina Delića, neophodno je da resorno Ministarstvo provede analizu šta se može smanjiti kada su u pitanju industrijski pogoni, te da se formira mješovita Komisija koja će raditi na izmjeni Pravilnika o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka.

 

Komentari