Nakon što u Općinskom vijeću Lukavac nije postignuta saglasnost u vezi sa prijedlogom budžeta za 2017. godinu, načelnik Općine Lukavac, Edin Delić, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije da će on proglasiti budžet za ovu godinu.

Zuhdija Hrvatović, šef službe za budžet i finansije Općine Lukavac
Zuhdija Hrvatović, šef službe za budžet i finansije Općine Lukavac

Zakon o principima lokalne samouprave predviđa lijek za ovakvu situaciju na što se Delić oslanja, a prema riječima Zuhdije Hrvatovića, šefa službe za budžet i finansije Općine Lukavac, investicioni dio budžeta je oko 9 miliona i 600 hiljada, dok je razlika do 25 miliona i 300 hiljada KM ostatak budžeta.

Posebno razilaženje u mišljenju između većine u OV i načelnika Općine Lukavac bilo je oko kreditnog zaduženja za investicije i izmirenje ranije napravljenog duga Općine. Prvi prijedlog značio je podizanje kredita na osam godina, što je kasnije  smanjeno na pet godina kao i visina kredita koji je sa šest miliona spuštena na tri miliona KM.

-Moram istaći da nastala situacija nije nimalo slučajna i ona je rezultat stanja u kojima su još neke Općine u BiH i ovo nije prvi put viđena stvar. Ja vas uvjeravam da sam mnogo energije i vremena potrošio u pokušaju da se usaglasimo oko budžeta, ali nakon niza sastanaka i prijedloga da zajedno kreiramo budžet, nismo postigli koncenzus i stoga nemamo zvaničan model finansiranja Općine, rekao je Edin Delić tokom konferencije za medije.

Na prijedlog Budžeta za 2017. godinu, Stranka demokratske akcije uputila je 67 amandmana što je odštampano na dvostruko više stranica teksta od samog prijedloga budžeta, a to su amandmani koji zadiru u samu srž principa funkcionisanja budžeta i upućena su u zadnjem roku, pojasnio je Delić i dodao:

– Nakon obimne  i žurne analize amandmana SDA, barem koliko je to bilo moguće u tako kratkom periodu napraviti, neke od amandmana smo i usvojili i tu je bilo i značajnih poboljšanja.

Inače, načelnik Edin Delić, najkasnije bi danas trebao proglasiti budžet, odnosno dok se izanaliziraju sve pravne osnove i stavke.

Komentari