Općinski načelnik dr.sc.Edin Delić uputio je Općinskom vijeću zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća za dan 31.07.2018.godine. Razlog zakazivanja vanredne sjednice je usklađivanje odluka Vijeća i stanja u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Lukavac i JP „RAD“ Lukavac sa zakonom. Pokušaj suspenzije nadležnosti načenika Općine i ignorisanje važećih propisa tokom protekle godine eskalira ovih dana svojevrsnom blokadom u radu Doma zdravlja i JP „Rad“ Lukavac.

Nije jasno zbog čega su državni organi reagirali površno ili nikako na dosadašnje zahtjeve općinski vlasti, a posebno je zabrinjavajuće da organi unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nisu nalazili za shodno utvrditi relevantne činjenice i izvršiti svoje uloge u zaštiti zakonitosti. Međutim uporna višemjesečna borba sa paraliziranim pravnim sistemom u BiH polako daje prve rezultate, te smo u kratkom vremenu imali izjašnjenje nadležne zdravsrtvene inspekcije po pitanju Dom zdravlja i Suda po pitanju JP „RAD“ Lukavac.

Federalni zdravstveni inspektor je boravio u JZU Dom zdravlja Lukavac ovih dana, i ukazao da je Općinsko vijeće Lukavac smijenilo legalno izabran Upravni odbor i u dva navrata imenovalo članove nezakonitih privremenih upravnih odbora JZU Dom zdravlja Lukavac – bez poštivanja zakonskih propisa.

Osim toga utvrđeno je i da je vršilac dužnosti direktora Mirsad Jaraković imenovan za direktora bez saglasnosti Općinskog načelnika, što je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Dakle, došlo je kršenja zakona u svim segmentima imenovanja organa upravljanja i rukovođenja. Registracijski Sud u Tuzli je odbio zahtjev JP „RAD“ za upis vršioca dužnosti nelegalno imenovanog direktora Nehrudina Osmića, kao i nezakonitih promjena u osnivačkim aktima.

Situacija je trenutno takva da je direktor navedenog preduzeća uzurpirao isto, da je preduzeće blokirano, da se radnici ne mogu liječiti zbog neuplaćenog zdravstvenog osiguranja i da se plate isplaćuju kome proizvoljno sa ovjerama dokumenata od strane lica kojim je istekao mandat. Općinski načelnik i nadležne općinske službe već drugu godinu ukazuju na nepravilnosti u radu Općinskog vijeća, JP „RAD“, imenovanja članova Upravnih odbora i direktora JZU Dom zdravlja Lukavac.

Ignoriranje je na posljednje dvije održane sjednice otišlo toliko daleko da se pokušavalo protivno Poslovniku i zakonu na Vijeću izglasati odluke koje nisu niti postojale u prijedlogu i koje bi bile dalje srljanje u nezakonitost. Javnost posebno želimo upoznati sa činjenicom da prolazi mjesec julu bez sjednica Općinskog vijeća, a da od dramatičnih sjednica na kojim su izglasavane „fantomske odluke“ nije bilo niti pokušaja sazivanja sjednice od strane Kolegija ili predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Ovim se polako ulazi u period godišnjih odmora i još će teže biti očekivati ozbiljan rad Općinskog vijeća u ovom periodu. Osim toga bliži se i početak sezone grijanja, a JP „RAD“ svojim dugovanjima dovodi u pitanje ispunjenje ove vitalne funkcije u Lukavcu.

Na temelju navedenog općinski načelnik Edin Delić je danas uputio Općinskom vijeću Lukavac zahtjev za hitno održavanje vanredne sjednice i prema Vijeću uputio izmjene odluka, kako bi se status JP „RAD“ i Doma zdravlja Lukavac uveo u zakonske okvire i stvorili uslovi za njihovo normalno funkcioniranje.

Građani s pravom očekuju od vijećnika u Općinskom vijeću da ova pitanja shvate kao krajnje ozbiljna i da se prema istim odnose odgovorno.

Komentari