Načelnik Općine Lukavac dr.Edin Delić upriličio prijem za Brkić  Harisa iz Poljica, prvog državljanina BiH koji studira na prestižnom MIT univerzitetu u Americi.

Svoje utiske o studiranju u Americi na jednom od najboljih svjetskih univerziteta MIT i prvim u oblasti inžinjerstva sa načelnikom Općine Lukavac dr. Delić Edinom podijelio je 21-godišnji Haris Brkić iz Poljica.Tokom dvije godine studija elektrotehnike položio je 19, od ukupno 31 ispita predviđenih za četverogodišnji studij i ostvario izvanredan prosjek od 10.

Sa načelnikom je, u pratnji oca Sulejmana, imao ugodan razgovor, ali nije želio davati izjavu za medije.

-Velika je čast za mene kao načelnika, Lukavčanina, a i Poljičanina da na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta MIT imamo svoga Brkić Harisa. On je uspio proći „put nova“ od uspješnog učenika naših škola u kojima je stekao tako respektabilno znanje, do studenta na fakultetu na kojima je samo 10 posto stranih studenata i na kojem je, zahvaljujući svom znanju dobio punu stipendiju. Ovo je velika čast za nas sve i razgovor sa njim za mene je dragocjen. Njegovoj skromnosti nema kraja i on se nije želio javno eksponirati. Smatram da njegov lik, poznat mnogim mladim Lukavčanima, uliva nadu da se sve može postići kada radite i učite, kada imate cilj i da tada i MIT nije nedostižan. Haris je dijete ovih prostora i on je naš najbolji ambasador na naučno-istraživačkom polju.Njegova priča je inspirativna i poučna za djecu, roditelje i nas prosvjetne radnike, da moramo posvećivati pažnju talentovanoj djeci, davati im prostora i slijediti ovu stazu koju nam je utabao Haris, izjavio je nakon prijema dr. Edin Delić.

Haris je trenutno na petnaetodnevnom odmoru, nakon čega se vraća u Ameriku. Vrijeme provedeno u BiH će iskoristiti za druženje sa porodicom i prijateljima.

Komentari