Danas su u posjeti Općini Maglaj bili načelnik Općine Lukavac Edin Delić, sekretar Općine Lukavac – Enes Numanović,  zamjenik načelnika Općine Petrovo Mladen Nikić i predstavnici Oružanih snaga BiH Emir Kliko (komadant Pete pješadijske brigade) i Amir Murgić.

Povod posjete jeste zajednička realizacija projekta povezivanja općina Maglaj, Gračanica, Lukavac i Petrovo kraćom trasom koji bi se za početak osposobio za saobraćaj putničkih vozila.

Načelnik Općine Lukavac istakao je kako ovo povezivanje ima i sigurnnosnu dimenziju, jer je to komunikacija  koja može povezati dva kantona i dva entiteta, što je posebno važno tokom poplava.

-Ovim projektom bismo napravili i most između ove dvije sredine. Naprimjer, Maglajlije mogu doći na izlet na Ozren bez razmišljanja. Drago mi je što je vaš načelnik prepoznao značaj ovog o čemu smo govorili, da smo sa jednako žara i energije otvorili ovu temu. Na ovome treba još mnogo raditi, ali ako ostanemo sa ovom voljom siguran sam da ćemo apsolutno uspjeti,  istakao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Zamjenik načelnika Općine Petrovo kazao je kako ova Općina prije svega zainteresirana je za ovaj projekat, jer mnoge mjesne zajednice gravitiraju upravo prema Lukavcu i Maglaju.

Put ranije nije bio prohodan između Maglaja i Lukavca, a put iz Doboja ka Tuzli je preopterećen saobraćajem, tako da bi ovo bila dionica koja bi uveliko rasteretila sve to. Također, u nekim mjesnim zajednicama koje se zaista nalaze na pristupačnim mjestima kada bi u nekoj budućnosti došlo do asfaltiranja ove dionice, mogao bi se razvijati turizam i ti krajevi bi zaista oživjeli. Prvenstveno smatram da bi tada i veliki broj mladih ljudi vratio se u ova područja, a koji su sada velikim dijelom otišli u inostranstvo, kazao je Mladen Nikić, zamjenik načelnika Općine Petrovo.

Načelnik općine Maglaj,  Mirsad Mahmutagić kazao je da se sve Općine slažu oko značaja ovog puta koji je višestruk, te da su ovom prilikom razgovarali i o strukturi Civilne zaštite.

Meni je žao što nismo imali danas više vremena da razgovaramo o temama koje smo načeli. Pored  značaja ovog puta za koji se slažemo i mi, Općine Lukavac, Petrovo i Gračanica, razgovarali smo i o strukturi Civilne zaštite. Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu razmijeniti zajednička iskustva kako bi unaprijedili funkcionisanje Civilne zaštite, a i Profesionalne Vatrogasne jedinice, rekao je načelnik Mahmutagić.

Inače, delegacija Općine Lukavac put do Maglaja, prešla je upravo skraćenom tarsom koja se iskoristila kao svojevrsan test, ali i obilazak terena na kojem će se raditi u narednom periodu.

 

Komentari