Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, jučer je posjetio izbjegličko naselje “Meraje” kod Puračića gdje je sa mještanima razgovarao o problemima sa kojima se susreću.

Ipak, mještani su ovom prilikom istakli da najveći problem predstavlja otvoreni kanal iz kojeg, uslijed obilnijih padavina, voda ističe te time predstavlja čestu opasnost od poplava i plavljenja njihovih domova koji se nalaze u neposrednoj blizini.

-Očigledno je da ovdje živi jedna zajednica ljudi koji imaju stanovite probleme. U prvom redu mještani su istakli problem odvodnje oborinskih i septičkih voda koje dolaze iz naselja Puračić. Ja danas nisam u poziciji da nešto konkretno kažem ili uradim, ali sam siguran da će ovdje doći tehnička lica da vide stanje i status ovog problema, gdje ćemo napraviti analizu onoga što možemo riješiti i onda ćemo sa konkretnim planovima ići prema ljudima. Postoji neki zahtjev, koji po mom mišljenju ne zvuči dramatično i nije u pitanju neka velika investicija, ali je ovo nužno tehnički elaborirati i provesti kroz dokumentaciju. Prilika je ovo danas da vidimo problem, evidentirali smo ga i ovo je jedno pitanje koje ćemo rješavati, poručio je načelnik Delić koji je obišao teren u pratnji domaćina Redže Ferhatovića iz Puračića , a koji je među prvima ukazao na problem ovdašnjeg stanovništva.

U ovom naselju od dvanaest kuća, trenutno živi blizu 20 porodica od kojih je većina u stanju socijalne potrebe. Među njima je i Fatima Salkić koja se ovdje doselila 2003. godine zajedno sa svojim sinom. Kako je kazala, još od posljednjih poplava kada je i njena kuća bila poplavljena, strahuje od svakih novih, obilnijih padavina.

-Nama je problem što nam voda poplavi kuće i sve ono što imamo. Nikad nas niko nije posjetio osim načelnika Delića, koji je došao da nas nešto upita, da popriča sa nama i ovom prilikom mu se iskreno zahvaljujem na posjeti. Ja ne radim nigdje, sin ne radi, bavimo se pomalo poljoprivredom i ovo je sve što imamo, kazala je Salkić, te zahvalila načelniku na njegovom dolasku.

Samir Memišević, također živi u naselju “Meraje”. Ovom prilikom izrazio je nadu da će se u narednom periodu njihov problem riješiti.

-Imamo zaista problema sa ovim kanalom, a mi smo poslije velikih poplava 2014. godine sami od svojih sredstava pokušali sanirati jedan dio problema, ali ni to nije bilo neko rješenje. Ponovo nas je ovaj isti kanal ugrozio. Nadam se iskreno da će se nešto učiniti, da budemo koliko-toliko sigurniji, nadalje, kad su u pitanju oborinske vode, dodaje Memišević.

U narednom periodu planirano je da na teren izađe tehnička služba i napravi uvid na osnvu čega će se raditi prijedlog za rješavanje problema  u ovom naselju.

 

Komentari