Na jezeru Modrac danas je organizovano društveno takmičenje u lovu ribe udicom na plovak u organizaciji Sportsko-ribolovnog društva „Smuđ“ iz Lukavca, a učešće je uzelo oko 20 takmičara.

-To je mješovito takmičenje na kojem učestvuje grupa invalida, seniori, mlađa kategorija do U-14 i oni najmlađi. Ovoga puta zbog kiše koja je padala u jutarnjim satima imamo nešto manji odziv nego inače i u odnosu na prošle godine kada smo imali preko četrdest takmičara. Takmičenje traje dva sata, a poslije toga slijedi vaganje, proglašenje pobjednika i dodjela priznanja, kazao je Salih Ramadanović, predsjednik lukavačkog ribolovnog društva.

Cilj je, pored druženja, i promocija sportskog ribolova na području naše općine, a kako navodi Ramadanović, u narednom periodu bit će organizirano i jedno zanimljivo takmičenje u bacačkim disciplinama i ekologiji.

-Trebali smo treći dan lukavačkog sajma „List“ održati takmičenje u bacačkim disciplinama iz sportskog ribolova i ekologije sa neformalnom grupom „Eko kasting kamp“ iz Živinica, ali kiša nas je spriječila tako da ćemo nakon ovog takmičenja to i organizirati. Takva vid takmičenja ujedno predstavlja i uvertitru za sportski ribolov, odnosno, da djeca nauče da poštuju ekologiju i na kraju postanu i sportski ribolovci, dodaje naš sagovornik.

Na današnjem takmičenju održano je i polaganje sudijskih ispita za sudijsko zvanje „Udruženski sudija“ kojem je pristupilo nekoliko kandidata iz Lukavca.

-Imamo šest kandidata iz Lukavca za sudijski ispit za najniži stepen takmičenja, a to je udruženski sudija. Sudija mora da poznaje vodu i teren, sve vrste krma, dužine štapova kao i cijelu organizaciju takmičenja. Iz udruženja se odredi ekipa pojedinaca koji se dalje kvalifikuju na federalni, a zatim i državni nivo, a onda predstavljaju državu i izvan granica BiH. To su sve ljudi koji su već prošli kroz takmičenja i oni sad prelaze u organizaciju tako da sprovode odbredbe pravilnika, kazao je državni sudija u sportskom ribolovu Rasim Hajrulahović.

Za sve učesnike, nakon takmičenja, upriličen je zajednički ručak i druženje.

REZULTATI DANAŠNJEG TAKMIČENJA:

JUNIORI DJEČACI:

  1. Denim Jahić (1120 g)
  2. Emel Kurtić (960 g)
  3. Amar Omerović (880 g)

JUNIORI DJEVOJČICE:

  1. Damadžić Armela (940 g)
  2. Amra Muminović (840 g)
  3. Danija Jahić (740 g)

SENIORI:

  1. Mustafa Okić (1400 g)

SENIORI/INVALIDI:

  1. Ibrahim Duraković (2940 g)

2. Admir Omerović (1040 g)

  1. Džemal Hasić (900 g)

Komentari