Na novootvorenom izletištu “Sajla” u Bokavićima, održana je prva likovna kolonija “Lukavac 2017” koju organizuje lukavački likovni klub u osnivanju zajedno sa Udruženjem altruista “Ruke prijateljstva”.

-Ovo je prva kolonija nakon više od 30 godina. Posljednja kolonija održana je 1988. godine, pod nazivom “Lukavački likovni susreti” koje je tada organizovao “Klub ljubitelja likovne umjetnosti” u ovom gradu. Nažalost, mnogi od tih umjetnika nisu više među živima, a moja osnovna ideja je bila da, na neki način , nastavimo tradicije te lukavačke umjetnosti i da oživimo taj segment našeg grada, kazao je Mehmed Šišić, organizator kolonije.

Na poziv organizatora odazvalo se dvanaest umjetnika iz BiH, a koji su u predivnom ambijentu ovog izletišta slikali po vlastitoj želji i izboru. Tako su se na jednom mjestu mogli naći različiti likovni izrazi od ekspresionizma, naivne umjetnosti, realizama pa sve do slika i radova na bakru.

-Imamo umjenike iz Gornjeg Vakufa, Živinica, Tuzle, Lukavca, zatim prijatelje iz Zenice, a svoje radove su poslali su i umjetnici Rade Babić i Sena Bratić iz Kopra koja nažalost nije mogla prisustvovati koloniji iz opravdanih razloga, ali je na ovaj način dala podršku našoj koloniji. Ovdje su zastupljeni različiti umjetnički stilovi i upravo u tome se ogleda ljepota ove kolonije, u umjetnosti različitosti, dodao je Šišić.

Jedan od učesnika kolonije bio je i slikar Emin Sokomorac iz Zenice. Kako je kazao, ovo lukavačko izletište idealan je ambijent za stvaranje novih dijela.

-Ovo je pravo mjesto za likovnjake, mjesto gdje se možemo kreativno izraziti i prenijeti tu pozitivnu energiju na platno. Inače, svrha ovakih kolonija i jeste da se družimo, da razmijenjujemo mišljenja, a pored toga one imaju otvoren i ekdukativni karakter gdje mogu doći svi znatiželjnici i naučiti nešto o umjetnosti, poručuje Sokomorac.

Lukavački umjetnik Ismet Hodžić učestvovao je na brojnim međunarodnim kolonijama, a iza sebe ima desetine samostalnih izložbi. Međutim, upravo ova kolonija za njega ima poseban značaj.

-Ovo mi je 93. po redu kolonija sa preko 30 svjetskih i međunarodnih kolonija i 70 samostalnih izložbi na dva kontinenta, Azija i Evropa. Obzirom da sam mještanin, a i učesnik akcija uređenja izletišta u Bokavićima, ponosan sam što u svom mjestu imam priliku sada slikati na otvorenom. Na svečanosti u povodu otvorenja mosta “Sajla” imao sam i svoju postavku slika pod nazivom “Most ljubavavi” i moram istaći da je ovo zaista most moje mladosti, kazao je Hodžić.

Generalni pokrovitelj kolonije je općine Lukavac, a izložba nastalih dijela sa ovogodišnje kolonije biti će upriličena 18. septembra u Domu kulture Lukavac.

Komentari