Na današnji dan 1992. godine, emitovan je prvi dnevnik Televizije Lukavac. Bio je ovo veliki i značajan poduhvat mladih entuzijasta, koji su prekidom medijske blokade u kojoj se tada našla općina Lukavac, željeli dati svoj doprinos odbrani od agresorski napada i propagande.

 

U to vrijeme, u okviru tadašnjeg PRESS centra Lukavac, štampan je i Bilten Općine Lukavac BOL. U januaru 1993. godine pokrenut je Radio Lukavac, a 2019. godine i portal rtvlukavac.ba.

 

RTV Lukavac ima svoju slavnu prošlost, ali i svjetlu budućnost.

„Ovu medijsku kućnu osnovala je grupa mladih ljudi koji su i tada vjerovali da je lokalni medij nezamjenjiv u organizaciji i funkcionisanju života jedne općine, odnosno zajednice. Svih 29 godina pokazuje da su bili u pravu. Ponosna sam na našu ulogu u ratnim danima, a i svim godinama, događajima i procesima koji su uslijedili. Sa borcima, radnicima, socijalnim slučajevima, humanitarcima, umjetnicima, sportistima, političkim akterima i svim drugim građanima općine Lukavac bili smo u svim prigodama, lijepim i tužnim povodima. U narednom periodu tome ćemo se posvetiti sve intenzivnije i opravdati svoju ulogu „servisa građana“.

Želimo i dalje biti obavezni na svim manifestacijama, sastancima, volonterskim akcijama, turnirima, koncertima i izložbama, te dati doprinos humanitarnim i drugim sličnim aktivnostima. Pozivam građane da nas kao takve doživljavaju i o svemu aktuelnom i zanimljivom obavještavaju, te da prate naša tri medija koja se razvijaju i napreduju“, izjavila je Jasminka Memić, v.d. direktorica JU RTV Lukavac.

U okviru JU RTV Lukavac danas djeluju Televizija Lukavac, Radio Lukavac i portal rtvlukavac.ba. Sve sadržaje koji se na njima plasiraju kreira i realizuje kolektiv od 18 osoba. Jasminka Memić je zaposlenik sa najdužim stažom jer je u njemu u kontinuitetu od samoga osnivanja.

Kaže da se radi o izuzetno zahtjevnom i stresnom, ali i izazovnom poslu, jer su novinari i drugi medijski radnici uvijek u stresu i terminima, a posebno je značajna odgovornost „javne riječi“. Na sve to radi se i o poslovima koji iziskuju stalno učenje, napredovanje i praćenje trendova, ali se ovaj kolektiv uspješno nosi s tim.

„Kolegama u RTV Lukavac upućujem iskrene čestitke povodom 29. godišnjice. Njima, kao i svim bivšim uposlenicima i saradnicima, zahvaljujem na doprinosu koji su dali u razvoju RTV Lukavac. Ujedno se zahvaljujem svim institucijama, u prvom redu Općini Lukavac, organizacijama, kolektivima i pojedincima koji su nas sve ove godine podržavali u postojanju i radu. I na kraju hvala i svim građanima općine Lukavac koji nas prate i doživljavaju kao svoje“, kaže v.d. direktorica Jasminka Memić.

Komentari