Muška odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Lukavcu se priprema za nastup na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo, koji će biti održan u Sjevernoj Makedoniji od 11. do 16. januara.

 

Odbojkaši BiH u kvalifikacijama će igrati protiv domaće reprezentacije te selekcije Turske, dok je Danska odustala od takmičenja.

– Mi smo ove utakmice trebali igrati u avgustu, ali zbog koronavirusa je turnir pomjeren za januar. Vrijeme u kojem su pripreme malo je nezgodno zbog praznika, ali smo okupili najbolji dio reprezentacije. Ono što je sigurno da imamo velik dijapazon igrača, kako onih koji su u inozemstvu, tako i domaćih igrača. Trenutno se 16 igrača sa stručnim štabom nalazi u Lukavcu – izjavio je na pres-konferenciji selektor odbojkaške reprezentacije BiH Ifet Mahmutović, pohvalivši uvjete za pripreme.

Slijedi kratak period uigravanja. Ekipa dosta mlada, sa nekoliko iskusnih igrača. Ostali su u prosjeku 23-24 godine, što daje, kako ističe selektor, garanciju budućnosti bh. odbojke. Smatra da je olakšavajuća okolnost što je Danska odustala od nastupa i organizacije takmičenja, s obzirom na to da je planirano se se prvi turnir održi u toj zemlji, a drugi u Sjevernoj Makedoniji.

Na Evropsko prvenstvo ide sedam prvoplasiranih i pet drugoplasiranih reprezentacija, a selektor se nada da će reprezentacija BiH biti među tim ekipama.

– Mi vidimo svoju šansu u tome, pogotovo što smo nepoznanica jer je sastav skoro 80 posto novi – ističe Mahmutović.

Mišljenja je da će reprezentacija BiH biti veliko iznenađenje, i da će se prvi put plasirati na evropsko takmičenje.

– Turska je favorit na predstojećem turniru, smatra selektor, tvrdeći da su okosnica te reprezentacije igrači iz BiH.

Kapiten reprezentacije BiH Almir Čolo kazao je da je veliki nedostatak što je period priprema kratak i što se zbog pandemijskih uslova neće odigrati nijedna prijateljska utakmica, kako bi se vidio nivo uigranosti. Poručio je da će ekipa dati maksimumi i da će se potruditi da ostvare što bolji rezultat te se plasira na Evropsko prvenstvo.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić istakao je da su svi potrebni uslovi za boravak reprezentacije BiH u Lukavcu i Sjevernoj Makedoniji obezbijeđeni, naglasivši da je Odbojkaški savez BiH 2020. godinu okončao u finansijskom plusu. Bh. odbojkaši kreću 9. januara za Sjevernu Makedoniju, a prvu utakmicu igraju dva dana kasnije sa domaćom repezentacijom. Drugu utamicu će odigrati dan kasnije s reprezentacijom Turske, potom će nakon pauze, ponovo 14. januara igrati sa Sjevernom Makedonijom, a 15. januara sa Turskom.

Komentari