Debitanti 1. futsal lige FBiH, MNK Lukavac u svojoj premijernoj sezoni osvojili su visoko drugo mjesto, odmah iza ekipe Bosna Kompred.

Lukavački futsaleri su sigurno prijatno iznenađenje u dvoranskim sportovima, a ekipu očekuje pauza oktobra koju će iskoristiti za sumiranje rezultata u proteklom periodu. 

Iskoristili smo priliku te razgovarali sa trenerom MNK Lukavac, Edinom Muratovićem koji iza sebe ima bogatu i uspješnu karijeru.

Edin Muratović, rođen je 21.01.1980. godine u Tuzli, a kroz svoj futsalsku karijeru nastupao je za “Bosna Kompred” Tuzla, MNK Banovići, KMF “Tango” Sarajevo, KMF Ugljevik, FC Mostar SG, FC Salines, te KMF “Beli Anđeo”. Osvojio je mnogo trofeja, ali prema njegovim riječima, najdraži trofej mu je onaj u dresu “Kompreda”, kada su bili prvaci Federacije i vratili se u Premijer ligu.

Lukavački.ba: Kako i kada si se počeo baviti fustalom?

Futsalom sam se počeo baviti prije nekih 15-20 godina.
Tada futsal nije bio zastupljen kao sada.
Dobio sam poziv prijatelja koji je tada igrao za “Kompred” i od tada počinje moja futsal karijera koja traje i danas.

Lukavački.ba: I danas Edin Muratović u četrdesetoj je jedan od najboljih strijelaca lige, iz vikenda u vikend, na premijerligaškim terenima pokazuješ znanje, šta je ono što ti daje snagu za igrom u četvrtoj deceniji?

Kada nešto sa ljubavlju, to postane sastavni dio vas, i ono zbog čega pomjerate granice kada su životne obaveze u pitanju, radite ono što vas ispunjava i svakodnevno imate priliku sresti nove prijatelje.
Motiv zbog čega i danas vrlo rado igram futsal je ta ljubav, višegodisnje iskustvo, podrška prijatelja i porodice.

Lukavački.ba: Kako je došlo do tvog angažmana na trenersku poziciju u MNK Lukavac?

Tu nije bilo puno dvojbe, u mom prvom razgovoru sa sadašnjim predsjednikom Prelićem prepoznao sam jednu zdravu priču, u kojoj je osnovni cilj bio stvoriti zdrav kolektiv,dobru ekipu i podstaći mlade generacije da zavole sport. Na kraju svega, ovaj uspjeh je došao kao plod zajedničkog rada svih nas.

Lukavački.ba Od igrača koji su prvi put na parketu napravio si viceprvake, kako to sve komentarišeš?

U sezonu smo ušli kao “autsajderi” kako su nas mnogi i smatrali, većina igrača se tada prvi put susretala s dvoranskim nogometom i pravilma koja ni do danas nismo uspjeli usvojiti u potpunosti.
Međutim rad,volja i želja za uspjehom dovela nas je do pozicije viceprvaka.
Svi koji su pratili ekipu tokom cijele sezone mogli su vidjeti da ekipa ima ambicije i za veći uspjeh.

Lukavački.ba: Koji je trenutak ili utakmica je na tebe ostavila poseban utisak?

Za mene je, kao i vjerovatno većini igrača, posebna utakmica koju smo odigrali u Brčkom, kada smo se imali priliku sresti sa skoro svim što možete danas vidjeti u Futsalu.
Vratili smo se nakon rezultatskog deficita i na kraju slavili zasluženu pobjedu koja se na kraju ispostavila kao vjetar u leđa i prekretnica za nastavak sezone.

Lukavački.ba: Lako je uočiti da u ekipi vlada prijateljski odnos, na koji način funcioniše saradnja između tebe i tvojih izabranika.

Mi kao ekipa funkcionišemo na čisto prijateljskom odnosu, veza između mene i igrača je otvorena priča, zdrav odnos i dogovor, naravno sve to u granicama normale. Za sada se to pokazalo kao odlična metoda kojom se stiču vrhunski rezultati.

Lukavački.ba: Da li su upravne strukture kluba obezbijedile sve potrebno tebi i ekipi, kako komentarišeš saradnju sa njima? 

Kada je u pitanju uprava, sa njima imamo vrhunski odnos, jednostavno rečeno, svi smo okupljeni oko jedne ideje i cilja i kao takvi zajedno u dogovoru funkcionišemo, imamo njihovo potpuno povjerenje a zadovoljstvo je obostrano.

Lukavački.ba: Posjeduje li naš klub igrača koji načinom igre ili nekom drugom osobinom podsjeća na tebe, i da li misliš da ova ekipa može i više od ove lige?

Ima tu više igrača koji svojim trudom, zalaganjem i željom podsjećaju na mene. Ova ekipa je relativno mlada i za bolje rezultate i veći rang nam je potrebno iskustvo, a sigurno je da znanja i želje ne manjka.

Lukavački.ba: MNK Lukavac tebe računa kao dugoročni projekat kluba u afirmaciji mladih igrača, da li se i za nekoliko godina vidiš u našem klubu?

Trenutno sam trener MNK Lukavac i imam dugoročne planove sa klubom, ali to ne zavisi u cjelosti od mene, već od uprave kluba i rezultata
koje budem postizao sa ekipom.

Lukavački.ba: Šta je po tebi bio presudni faktor za uspjeh ove ekipe?

Presudnih faktora je više a neki od njih su rušenje predrasuda, želja za pobjedom, upornost i zajedništvo koje ih je i dovelo do velikog uspjeha.

Lukavački.ba: Na kraju, kao velemajstor ovog sporta, šta bi poručio mladim futsalerima koji žele uspjeti u ovom sportu?

Za uspjeh u svakom sportu pa tako i ovom potrebno je mnogo volje, želje, rada, odricanja i vjere u uspjeh. Ukoliko ispunite svih pet preduslova uspjeh je zagarantovan.

Komentari