Pripadnici MUP-a TK su poduzimajući redovne aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju krivičnih djela, proteklih dana izvršili više pretresa na području Tuzlanskog kantona, u kojima su pronašli i privremeno oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa različitim krivičnim djelima.

Službenici policije su u Lukavcu prilikom pretresa kod D.N. pronašli određenu količinu sportske opreme, tehničke opreme i drugih predmeta, za koje postoje osnove sumnje da potiču iz krivičnih djela Teška krađa, počinjenih u proteklom periodu na području Lukavca. Nakon prepoznavanja predmeta, ukoliko bude osnova protiv ove osobe će biti podnesen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu. Takođe, prilikom pretresa kod A.N. u Lukavcu pronađen je tzv. „joint“ sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis sativa“.

Naime, na području Tuzle izvršen je pretres osobe S.D., te kuće i putničkog motornog vozila koje koristi. Pronađena je i privremeno oduzeta manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu i tri suboxone tablete. Također, na području Tuzle je izvršen pretres kod osobe M.I., kod koje je pronađena jedna lovačka puška, u vezi čega će protiv iste biti dokumentovano krivično djelo iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Prilikom pretresa u Živinicama, kod osobe S.A. pronađeno je oko 70 kilograma grafitne masti koja najvjerovatnije potiče iz krivičnog djela Teška krađa, počinjenog na štetu rudnika Dubrave. Protiv S.A. će nadležnom Tužilaštvu biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

Prilikom pretresa porodične kuće i pomoćnih objekata E.H. u Gradačcu, pronađen je i privremeno oduzet pištolj kalibra 9 mm, te pribor za čišćenje, 11 metaka kalibra 7,62 mm i 2 metka bez zrna, u vezi čega će protiv iste osobe nadležnom Tužilaštvu TK-a biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Takođe na području Živinica je prilikom pretresa kod osobe E.D. pronađena ručno napravljena lovačka puška, u vezi čega će biti podnesen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje na počinjeno krivično djelo iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Banovićima je izvršen pretres osobe N.K., i pronađena manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis sativa“. Takođe je izvršen pretres stana u Banovićima koji koristi maloljetna osoba. Pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: drobilica za mrvljenje opojne droge, flaša za konzumiranje opojne droge i zasađena sjemenka najvjerovatnije “cannabis sative”.

Prilikom pretresa porodične kuće na području općine Srebrenik i putničkog motornog vozila koje koristi E.Š., pronađena je manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu (“marihuanu”) i jedna pvc. vrećica u kojoj se nalaze tragovi koji asociraju na opojnu drogu “spid”.

Sve pronađene materije koje asociraju na opojnu drogu su privremeno oduzete radi vještačenja, a nakon dobivenih nalaza protiv pomenutih osoba će nadležnom Tužilaštvu biti dostavljeni izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Komentari