Centar Lukavca nakon jake kiše

Na području TK proteklih dana pričinjene su velike materijalne štete, nastale usljed olujnog nevremena. Budući da se i u narednim danima očekuje grmljavinsko nevrijeme, iz nadležnih službi Civilne zaštite, pozivaju na oprez.

 

Intenzitet padavina proteklih dana bio je izuzetno visok za područje Tuzlanskog kantona. Tokom nekoliko nevrijeme je uzrokovalo milionske štete. Najpogođeniji dijelovi Kantona su na području Gradačc, Lukavac, Gračanica, Živinice i Kalesija. Padavine u proteklih 15 dana, kako navode u Kantonalnoj upravi CZ, u pojedinim područjima, obilnije su od onih iz 2014.godine, kada su BiH pogodile velike poplave. Usljed posljednjih padavina, došlo je i do ponovnog pokretanja klizišta iz 2014.godine.

“Priroda može biti odličan saveznik, ali težak neprijatelj. Mi smo prirodi, kao  ljudska bića napravili neprijatelja. Isjekli smo šume, zatrpali potoke. Rijeke su pune smeća. Nismo ništa značajno uradili od 2014., na sanaciji riječnih korita. Vrlo brzo smo zaboravili mnoge stvari”, dodaje Zoran Jovanović iz Kantonalne CZ.

Prema podacima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, padavine se prognoziraju do 25.juna. Budući da se i u narednim danima očekuje grmljavinsko nevrijeme na području TK, iz CZ Grada Tuzle, pozivaju na oprez. Naglašavaju da je velika odgovornost kako na štabovima civilne zaštite, tako i na građanima.

IZ CZ Grada Tuzle pozivaju na oprez, prvenstveno građana smještenih uz vodotoke. Predstavnici mjesnih zajednica, o potencijalnoj opsanosti i štetama trebaju obavijestiti nadležne službe. Sve u cilju hitnog i efikasnog sprječavanja nastanka većih šteta.

Komentari