Edin Dedić iz Doboj Istoka  jedan je od 19 mladih osoba sa područja Tuzlanskog kantona koji su dobili priliku da pokrenu vlastiti biznis uz bespovratnu finansijsku podršku. Kroz projekat poduzetničkog osnaživanja mladih u nerazvijenim i manje razvijenim općinama na području Tuzlanskog kantona ovi mladi ljudi prezentovali su svoje poslovne ideje koje će u narednom periodu i realizovati.

 

Ja sam mladi privrednik koji dolazi sa poduzetničkom idejom reparacija i prodaja turbo punjača za putnička, teretna i motorna vozila. Mi iz Doboj Istoka imali smo četiri ideje koje nisu bile slične i mislim da treba dati mladima podršku  i pomoći im finansijski u realizaciji ideja, kaže Edin.

Općine Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna i Teočak spadaju u manje razvijene općine našeg kantona sa niskom stopom zaposlenosti, posebno kada je riječ o mlađoj populaciji, zbog čega ih prate i česte migracije mladih prema većim gradovima. Upravo zbog toga, ovaj projekat je usmjeren na njih, a mladi su pokazali da itekako žele popraviti stanje u svojoj lokalnoj zajednici.

Mi smo jedina općina koja je ovo podržala finansijski. Tri naša poduzetnika su prošla na projektu i jednog smo mi podržali. Zadovoljstvo je bilo i nadam se da se neće završiti na ovome jer za male sredine je ovo velika stvar, navodi Zudin Mahmutović, načelnik Općine Sapna.

Pokretač projekta je Fondacija IMPAKT čiji cilj je bio pružiti mentorsku podršku u vidu edukacije o načinu samostalnog razvijanja biznisa. Iz Fondacije su istakli da, nakon završenog projekta, njihova podrška ne prestaje i da će biti na raspolaganju učesnicima kako bi se njihov biznis održao i u budućnosti.

Ono što nas je iznenadilo da su mladi iz ruralnih sredina zaista spremni da pokrenu vlastite biznise, ne žele kod nekog da rade za 500 KM ili čak i niže, ističe Senaid Đozo, izvršni direktor investicijske fondacije  IMPAKT.

Podršku u realizaciji projekta pružili su i Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Služba za zapošljavanje TK te Ambasada Švicarske u BiH. Ovih 19 biznisa zaposlit će 24 osobe u 2021. godini, dok će u 2022. godini, prema planovima,  broj zaposlenih kroz ove projekte iznositi 35.

Komentari