U povodu obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u Mjesnoj zajednici Bokavići danas je otkrivena renovirana spomen-ploča poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata.

-Danas smo se kao antifašisti skupili na ovome mjestu da pokažemo svijetu, odnosno, narodu da još ima antifašizma, a znamo da se neofašizam javlja u različitim oblicima ne samo u Bosni nego i Evropi, a posebno smo imali probleme u proteklom ratu gdje je neofašizam uzeo velikog maha. U čast borcima koji su dali svoje živote u narodno-oslobodilačkom ratu, organizovali smo se da obnovimo ovu spomen ploču i odamo priznanje za sve ono što su oni učinili, kazao je Fikret Arapčić, organizator ove akcije.

Radove na renoviranju izvodila su dva starija mještanina, Ismet Ibeljić i Salko Mešić, a koji su s ponosom danas prisutvovali činu otkrivanja spomenika.

-Ja sam odmah prihvatio tu ideju da renoviramo spomen ploču, jer smatram da smo mi svi dužni ovim ljudima, a nadam se da ćemo i ubuduće zajedno raditi na sličnim stvarima i projektima, poručio je Mešić.

Općinski načelnik, Edin Delić zahvalio se ovom prilikom Bokavljanima koji su dali svoj doprinos u realizaciji jednog ovakvog projekta.

-Odat ću najveće priznanje ovim ljudima koji su na tako jedan lijep način poslali poruku na Dan pobjede nad fašizmom. Antifašizam je jedan zajednički sadržilac na koji se možemo itekako vrati, u kojem se možemo ogledati i u kojem ima mjesta za sve različitosti našeg društva. Nje poenta samo reda radi sjetiti se ovih datuma i mi ne smijemo dozvoliti da iz sjećanja izbrišemo te tačke u našoj historiji. Još jednom hvala Bokavljanima koji su danas osvjetlali obraz ovog sela koje je najuglednije na našoj općini i nadam se da idemo i dalje u nove pobjede i da se vraćamo svojim korjenima, zaključio je načelnik Delić.

Delegacija je također proučila Fatihu i odala počast  na spomen obilježju šehidima Mjesne zajednice Bokavći.

Komentari